Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dceru do školy neposílala

LITOMĚŘICE - Matka byla obviněna z ohrožování výchovy svého dítěte. 

Z trestného činu ohrožování výchovy dítěte byla v uplynulých dnech obviněna dvaačtyřicetiletá žena z Lovosicka, která neposílala svou dceru v tomto školním roce do školy. Nezletilá dívka zameškala celkem více než 130 vyučovacích hodin, které jí matka řádně neomluvila a nechala svou dceru zahálet. V krajním případě za toto jednání hrozí nezodpovědné matce až dvouletý trest odnětí svobody.  

Nemá psa ani peníze

Litoměřičtí policisté se zabývají případem podvodného jednání, kdy neznámý pachatel počátkem měsíce března tohoto roku vylákal peníze od poškozené pod záminkou prodeje štěněte. Žena z Litoměřicka reagovala na internetovou inzerci s nabídkou štěněte ze zahraničí s tím, že neznámému prodejci nejprve poslala část finanční hotovosti jako zálohu. Prodejce poté požadoval další platby na pojištění zvířete, veterinární péči, pobyt v karanténě atd. Když od poškozené vylákal více než 60 tisíc korun, přestal s ní komunikovat. Poškozená do současné doby neobdržela štěně ani své peníze. Po neznámém podvodníkovi policisté pátrají.

Litoměřičtí policisté pracují na objasnění případů podvodného jednání, ke kterému dochází prostřednictvím internetových portálů. Lákavé nabídky přicházejí také ze zahraničí, a proto uvádíme další případy, které ukazují na vynalézavost podvodníků.

Zájemce na důvěryhodném serveru narazí na inzerát nabízející prodej dopravního prostředku ze zahraničí, cena je zpravidla lákavě nízká. Po navázání kontaktu s údajným prodávajícím (ten buď opět komunikuje pomocí translátoru či anglicky) je mu předestřena legenda o původu dopravního prostředku (např. zemřel mi bratr a chci se všeho po něm rychle zbavit…) a objasněn způsob dopravy, který má být obvykle realizován přes nějakou celosvětovou společnost a je celkem levný. Po zaslání zálohy, požadované z důvodu zaplacení přepravy, jsou po poškozeném opět požadovány další prostředky jako pojištění zásilky při přepravě či antiteroristický poplatek. Poškozený je tak postaven do situace, kdy musí zaplatit poplatky, o kterých nebyla řeč, jinak přepravní společnost zboží uskladní a bude požadovat ještě proplacení této služby. Zboží samozřejmě nikdy neobdrží – nejedná se jen o vozidla, ale například i o nejrůznější drahé či unikátní sportovní vybavení a jiné zboží.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Litoměřice, 26. 5. 2017, nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence Litoměřice
tel.: +420 974 436 207
email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem