Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

DBA na Prostějovsku

PROSTĚJOVSKO - Dopravně bezpečnostní akce o prázdninách odhalily již přes 200 přestupků. 

Během prvních tří prázdninových víkendů se v rámci celé České republiky uskutečnila dopravně bezpečnostní akce s příhodným názvem „Prázdniny“.

Na Prostějovsku se akce zúčastnilo celkem 85 policistů z dopravního inspektorátu i všech obvodních oddělení. Policisté během akce zkontrolovali celkem 2 262 vozidel, přičemž zjistili 195 dopravních přestupků. 176 přestupků vyřešili na místě uložením blokových pokut v souhrnné výši 61 200 korun. Zbylých 19 přestupků bylo oznámeno k dořešení příslušnému správnímu orgánu.

Nejčastějším zjištěným přestupkem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti v celkem 54 případech. Čtyři případy byly předány k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Za ostatní policisté uložili blokové pokuty v celkové výši 30 500 korun.

Druhým nejčastěji zjištěným přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidel v 39 případech. V 16 případech policisté zjistili řidiče pod vlivem alkoholu, či jiné návykové látky (12 x alkohol, 4 x JNL). Dle četnosti přestupku pak následovala jízda bez řidičského průkazu (14 případů) a nepoužití bezpečnostních pásů a jízda po dálnici bez dálniční známky (shodně po 4 případech).

 

Realizací této celorepublikové akce však zvýšený dohled na komunikacích Prostějovska neskončil a další preventivně zaměřené akce budou pokračovat.

První z nich proběhla již dnes v době od 5:00 do 9:00 hodin. Dvacet policistů ze všech základních útvarů při kontrole 460 vozidel zjistilo 22 dopravních přestupků. 21 přestupků vyřešili v blokovém řízení uložením pokut ve výši 8 100 korun. Jeden přestupek řízení pod vlivem alkoholu byl předán k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Nejčastěji zjištěným přestupkem dnes byl nevyhovující technický stav vozidel, který se na počtu zjištěných přestupků podílel rovnou polovinou.

Další dopravně bezpečnostní akce je plánována již v tomto týdnu.

por. Mgr. František Kořínek

25. července 2016

vytisknout  e-mailem