Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dárek pro 27 okradených seniorů

Jihočeský kraj - Kriminalisté obvinili trojici pachatelů z krádeží peněz a cenností seniorů na různých místech celé republiky a to v 27 případech. (Hl. schránka 974 221 116) 

Vánoční spravedlnost dnes nadělili okradeným seniorům po celé republice kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Zahájili trestní stíhání tří pachatelů. Z pokračujícího trestného činu krádeže, spáchaného formou spolupachatelství, z trestného činu neoprávněné držení platební karty a trestného činu porušování domovní svobody, obvinili kriminalisté po několika měsíčním úsilí muže ve věku (kolem 50 let), ženu ve věku kolem (25 let), oba jsou cizinci a jejich spolupachatelku ženu ve věku kolem (50 let) z Ostravska. Trojici kriminalisté podezírají ze skutečnosti, že po vzájemné předchozí domluvě a s jasným cílem zmocnit se finančních prostředků a cenností od seniorů, měla trojice tyto na různých místech po celé republice v zatím prokázaných 27 případech okrádat. V době od března letošního roku do listopadu „navštěvovaly“ ženy domácnosti vytypovaných seniorů. Pod různými legendami zjišťovaly uložení peněz poškozených. V nestřeženém okamžiku nalezenou finanční hotovost či šperky kradly.


V březnu letošního roku například v Českých Budějovicích pod záminkou kontroly plynoměru vnikly do bytu bezmála devadesátileté seniorky a z kredence jí odcizily finanční hotovost 25 000 korun. V červenci v Brně, pod legendou vrácení přeplatku za vodu je do svého bytu vpustil pětaosmdesátiletý senior a přišel tak o 40 000 korun. V září v Hradci Králové se jedna z žen pod záminkou průzkumu vloudila do bytu seniorky a tuto zabavila v koupelně. Mezitím druhá podezřelá vstoupila pootevřenými dveřmi do bytu a odcizila zlaté šperky a po vypáčení pokladničky i finanční hotovost kolem 50 000 korun. V Plzni se například v říjnu jedna z obviněných vydávala za pracovnici charity a staré dámě odcizila finanční hotovost 150 000 korun a šperky.


Muž vždy ženy přivezl na místa krádeží a následně čekal ve vozidle na jejich návrat. Trojlístek si lup po vzájemné dohodě dělil. V Českých Budějovicích se objevili v šesti případech. V rámci republiky navštívili pachatelé například Písek, Strakonice, Plzeň, Brno, Hradec Králové, Chrudim, Kolín, Jihlavu…
 

Postup trojlístku byl vždy podobný, seniora či seniorku si ženy natypovaly a pod zmiňovanými záminkami jako například odečet vodoměru, pak navštívily v místě bydliště. Také pro zjištění, kde má poškozený své finanční rezervy používaly fiktivní vrácení přeplatku za vodu či zdravotní pojištění.


Trojlístek způsobil okradeným důvěřivým seniorům po celé republice škodu přes 900 000 korun za několik měsíců tohoto roku. Spolupachatelé dokázali využít důvěřivosti, laskavosti i ochoty starých lidí. S ohledem na tuto skutečnost je jednání pachatelů ještě více hodno odsouzení.


Jihočeská policie na případu nadále pracuje, na obviněné, kriminalisté podávají podnět k návrhu na vzetí do vazby. Kriminalisté zároveň vyzývají další možné poškozené k podání oznámení na lince 158.


Senioři, nepodceňujte preventivní rady policie a svého okolí. Nikoho cizího si do bytu pod žádnou záminkou nepouštějte. Pokud chce u vás někdo něco zkontrolovat, neotvírejte a požádejte o opakovanou návštěvu v době, kdy bude doma někdo další z rodiny. Pokud bude „návštěva“ neodbytná telefonem požádejte některého souseda o pomoc. V případě podezření na možný podvod či lest volejte policii – 158.

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz

22. 12. 2009

vytisknout  e-mailem