Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Daně

Třinec: Snižování vyměřovacího základu pro daně, škoda téměř 400 000 korun 

Případ lze charakterizovat ve zkratce takto: Několikaměsíční prověřování, spolupráce se zahraničím, dokumentace v šanonu na více než pět set stran, obvinění, až tříletá trestní sazba.

Na počátku bylo oznámení správce daně na možné nesrovnalosti související s daňovou povinností  u jedné firmy. Na případu začali před více než jedenácti měsíci pracovat kriminalisté oddělení hospodářské kriminality územního odboru Frýdek-Místek. V těchto dnech obvinili na základě shromáždění a vyhodnocení komplexních materiálů muže středního věku z Třince a stejně tak obchodní korporaci z přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Obviněný muž měl, jakožto jednatel soukromé společnosti podnikající v oblasti stavebnictví, podat v letech 2016 a 2017 přiznání k dani z příjmu právnických osob. Měl však neoprávněně snižovat daňový základ předložením faktur až na statisícové částky, které měly prokázat různé práce realizované několika zahraničními firmami. Vyfakturované práce, například zateplení objektů situovaných na území Moravskoslezského kraje, ale nebyly nikdy realizovány.

Součástí práce kriminalistů bylo kromě shromáždění potřebných listinných a obdobných materiálů rovněž zkontaktování zahraničních společností, na které měly být fiktivní práce vyfakturovány. Jednalo se zejména o časově náročnější úkony, které kriminalisté v rámci mezinárodní spolupráce realizovali. Z informací od zkontaktovaných firem vyplynulo, že o jimi údajně provedených pracích neměli tušení.

Škoda způsobená státu dosahuje téměř 400 000 korun. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky nebo zákaz činnosti. Kriminalisté i nadále realizují jednotlivé úkony trestního řízení.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 12. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem