Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dalšími dvěma případy internetového podvodu se zabývají tachovští kriminalisté.

TACHOVSKO – Během několika dnů vylákali neznámí pachatelé z poškozených osob přes půl milionu korun. 

V prvním případě zkontaktoval neznámý pachatel 48letého muže pomocí e-mailu. Nabídl mu možnost investování a pomocí odkazu jej přesměroval na společnost, kterou zastupoval údajný makléř. Poškozený s ním komunikoval přes sociální sítě a pomocí aplikace mu umožnil vzdálený přístup do svého počítače. Po uhrazení vstupního poplatku mohl začít s jeho pomocí obchodovat s investicemi. Během několika dní činil údajný výnos z investic 440 tisíc korun, ty si však mohl poškozený vybrat až po zaplacení likvidity ve výši 200 tisíc korun a daně, která činila 162 tisíc korun. Muž požadované částky uhradil, výnosu z investic se však nedočkal. Přišel tak o více než 360 tisíc korun.

Druhý případ se stal ve Stříbře, kde se falešnému bankéři podařilo podvést manželský pár. Nejdříve se telefonicky spojil s 37letým mužem, kterému se představil jako zaměstnanec jedné z bank a sdělil mu, že byl jeho bankovní účet napaden a přiměl ho k převodu více než 60 tisíc korun na účet jeho manželky. Ve stejnou dobu zavolal neznámý pachatel jeho 34leté ženě, opět se přestavil jako zaměstnanec jedné z bank a i jí sdělil, že byl napaden její bankovní účet. Ženu přesvědčil, aby rozeslala více než 226 tisíc korun na dva různé bankovní účty. Dále ženu přiměl, aby k převodu peněz přesvědčila i svou 63letu matku, což se jí podařilo. Seniorka zaslala prostřednictvím své dcery téměř 6 tisíc korun na neznámý účet, od zaslání větší částky ji uchránil nastavený limit, který odeslání více peněz nedovolil. Celková škoda tak činí více než 232 tisíc korun.

V obou věcech zahájil policejní komisař úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a po pachatelích policisté pátrají.

Upozorňují také občany na vzrůstající počet internetových podvodů a v této souvislosti doporučují:

- neotevírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy,

- neinstalujte do svého počítače nebo mobilního telefonu neznámé aplikace, neumožňujte vzdálený přístup do zařízení cizím osobám,

- informace o napadení svého účtu si ověřte přímo na pobočce své banky,

- nesdělujte nikomu přístupová hesla ke svým účtům nebo do internetového bankovnictví,

- pokud se stanete obětí podvodu, ihned kontaktujte svou banku a věc ohlaste na Polici ČR.

por. Bc. Iva Vršecká
13. září 2023

vytisknout  e-mailem