Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další z nezodpovědných řidičů

TRUTNOVSKO - 130 opilých řidičů od začátku roku. 

Dechová zkouškaDechová zkouška
V pátek 18. 4. 2014 zastavili několik minut před druhou hodinou ranní policisté z Hostinného při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Prosečné k provedení silniční kontroly řidiče malého motocyklu značky JAWA. Po provedené kontrole předepsaných dokladů policejní hlídka vyzvala šestačtyřicetiletého muže sedícího za řídítky stroje k provedení dechové zkoušky na zjištění přítomnosti alkoholu. Přístroj prokázal 1,77 promile. Policisté nezodpovědnému účastníkovi silničního provozu sdělí podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zadokumentovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
Alkohol je lidmi považován za tvůrce dobré nálady, jeho konzumace patří ke společenskému životu, všichni si ale musíme uvědomit, že na silnici opravdu nepatří. K dalšímu velkému problému patří v dnešní době užívání omamných a psychotropních látek osobami, které zanedlouho poté usedají za volanty svých vozidel. 
Od začátku letošního roku policejní hlídky na Trutnovsku zadokumentovali 130 případů, kdy řidiči před nebo během jízdy požili alkoholický nápoj. Navíc bylo zjištěno 55 řidičů, kteří usedli za volant automobilu po požití omamné a psychotropní látky.
Bezohlední a nezodpovědní řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a navíc má zhoršené vnímání. Už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo. Zeptejme se pak sami sebe, zda se nám chce riskovat, nebo se spolehneme na relativně bezpečnou jízdu?
Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky i nadále řešit kontrolami zaměřenými na požívání alkoholu či návykových látek před jízdou. Nechceme, aby byl alkohol a jiné látky příčinou lidského neštěstí. Apelujeme proto na všechny řidiče, aby si dobře rozmysleli, zda po požití alkoholu či jiných návykových látek usednou za volant svého vozidla.
Trutnovští policisté budou samozřejmě i nadále v silničních kontrolách, při kterých se řidiči podrobují dechovým zkouškám a zkouškám na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek, pokračovat. Nadcházející velikonoční víkend nebude výjimkou.
Každý z nezodpovědných řidičů, u kterých byla provedená zkouška na alkohol či drogy pozitivní, by si měl uvědomit, že mu za protiprávní jednání hrozí vysoká pokuta a vyslovení zákazu činnosti. V případě, že se ve věci z důvodu většího množství zjištěných látek v těle řidiče jedná o podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, může soud pachateli uložit až jeden rok trestu odnětí svobody, peněžitý trest či zákaz činnosti. V případě, že člověk pod vlivem alkoholu či jiné látky, která vylučuje způsobilost k řízení, spáchá havárii či dopravní nehodu, může od soudu odejít až s tříletým trestem odnětí svobody.
por. Bc. Udo Ertner
18. 4. 2014 ve 12:55
Foto: ilustrační PČR

vytisknout  e-mailem