Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další víkend ve znamení kontrol

MS kraj - dopravní policisté pokračují s prázdninovými dopravními kontrolami 

Prázdninové kontroly, o kterých jsme veřejnost informovali koncem června, pokračovaly také o tomto víkendu, konkrétně od 12. do 14. července. Do akce byli zapojeni policisté služby dopravní, pořádkové a cizinecké policie krajského ředitelství, ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů. Na vytipovaných stanovištích v teritoriu celého Moravskoslezského kraje ve zvýšené míře kontrolovali převážně dodržování povolené rychlosti a způsob jízdy, technický stav motorových vozidel, telefonování během jízdy. Zaměřili se také na kontrolu, zda řidiči u sebe mají všechny doklady potřebné pro řízení motorových vozidel a v neposlední řadě používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí.

Také tento víkend řidiči a spolujezdci riskovali své životy a zdraví a důležitý prvek pasívní bezpečnosti, jakými jsou pásy a autosedačky, někteří z nich nepoužili. Policisté při kontrolách zjistili 30 osob, které nebyly připoutány, a dokonce 6 dětí nebylo převáženo v autosedačkách. Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, byl alkohol (8 řidičů) a návykové látky (1 řidič), po jejichž požití sedli za volant.

Celkové výsledky kontrol

Během uplynulých tří dnů policisté zkontrolovali 2864 vozidel. Zjistili celkem 458 přestupků (včetně výše uvedených) z nichž 428 vyřídili přímo na místě uložením blokových pokut ve výši 226 800 a 30 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání. Tak, jako v předchozích dopravně bezpečnostních akcích, také zde bylo nejčastějším zjištěným přestupkem nedodržení maximální povolené rychlosti (184 řidičů). Z dalších porušení stojí za zmínku nevyhovující technický stav vozidel (95 vozidel), jízda bez řidičského oprávnění nebo bez řidičského průkazu (celkem 8 řidičů). Tři řidiči při kontrole nepředložili tzv. zelenou kartu, devět nemělo vozidlo opatřeno potřebnou dálniční známkou. Devět profesionálních řidičů porušilo tzv. sociální předpisy a nedodrželo bezpečnostní přestávku. Jednomu řidiči, u kterého vzniklo podezření, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení, policisté uložili kauci ve výši 5 000,- Kč.

Závěrem

Z uvedených výsledků je více než zřejmé, že podobné akce, které mají v prvé řadě preventivní charakter, je nutno stéle opakovat. Jejich hlavním smyslem je totiž řidičům a uživatelům vozidel neustále připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.


por. Mgr. Daniela Vlčková
16.7.2013

 

 

vytisknout  e-mailem