Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další úspěch kriminalistů z odboru pátrání

Během jednoho týdne vypátrali další tři již několik let hledané osoby. 

Detektivové z odboru pátrání Policejního prezidia během pouhého týdne zadrželi trojici dlouhodobě hledaných mužů, z nichž se dva dokonce skrývali v zahraničí.

 

Prvního šestačtyřicetiletého muže kriminalisté vypátrali na základě spolupráce jednotek FAST v Maďarsku. Zadržený byl již v roce 2003 vyhlášen do pátrání a v roce 2008 na něj vydal Krajský soud v Českých Budějovicích evropský zatýkací rozkaz a posléze i mezinárodní zatýkací rozkaz. Hledaný se vyhýbal nastoupení trestu za podvody v délce trvání deseti let. Hledaný byl dokonce v roce 2010 zadržen v Zakarpatské oblasti na Ukrajině s padělaným cestovním pasem České republiky vydaným na falešné jméno. Tamní justiční orgány jej odmítly vzít do předběžné vazby a propustily ho na svobodu. Ve spolupráci jednotek FAST ze Slovenské republiky, Maďarska a České republiky byl opětovně vypátrán a zadržen. Ve středu 1. února 2017 byl letecky eskortován do České republiky a dodán do výkonu trestu v Praze na Pankrác.

 

Druhý dvaapadesátiletý muž byl Městským soudem v Praze pravomocně odsouzen za rozsáhlé podvody a padělání a pozměňování platebního prostředku k trestu odnětí svobody délce trvání osmi let. Trestné činnosti se však dopouštěl i po dobu svého skrývání. Na základě velmi rozsáhlého šetření vyšlo najevo, že se téměř sedm let hledaný muž ukrýval v oblasti Karibiku, kde postupně užíval několik identit a rovněž mimo jiné provozoval modelingovou agenturu. Po velmi složitých jednáních z místní policií vedené cestou Interpolu se podařilo hledaného dne 19. 12. 2016 zadržet v Panamě. V pondělí 6. února byl dvaapadesátiletý muž deportován do České republiky, kde si ho od panamských policistů převzali kriminalisté a převezli jej přímo do věznice.

 

Třetí čtyřiapadesátiletý hledaný byl Městský soudem v Praze pravomocně odsouzen za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy k trest odnětí svobody v délce trvání devíti let. Hledaný muž patřil mezi tzv. „starou gardu vařičů“ a s výrobou pervitinu měl více než třicetiletou zkušenost. Na základě šetření kriminalisté zjistili, že využíval podpory svých známých a často měnil místa úkrytů. Policisté odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia hledaného ve spolupráci s policisty z Pohotovostní motorizované jednotky zadrželi v Praze při přesunu do nového úkrytu.

Záběry ze zadržení k dispozici po telefonické dohodě.

 

kpt. Bc. Eva Kropáčová

tisková mluvčí

8. 2. 2017

 

 

 

vytisknout  e-mailem