Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další úspěch české policie

Dnes odpoledne byl do Velké Británie předán občan Polské republiky, kterému hrozí za těžké ublížení na zdraví doživotní trest odnětí svobody. K předání muže došlo na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně na základě rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové ze dne 13. prosince 2011. 

Hledaný muž byl dopaden 7. listopadu 2011 v Kvasinách, a to v závodě Škoda Auto, kde pracoval jako dělník. Při zadržení kladl muž pasivní odpor a s ohledem na možné nebezpečí hrozící z jeho strany byly použity donucovací prostředky.
 
Svého protiprávního jednání se muž dopustil společně s dalšími čtyřmi spolupachateli dne 25. prosince 2009 ve Velké Británii, na adrese 25 Bassett Road, Bognor Regis. Pětice mužů napadla kriketovou pálkou jiného polského občana, kdy mu po mnohočetných úderech způsobili tržné rány na hlavě a zlomení paže.
 
Zásluhu na zadržení hledaného muže má opět česká Národní centrála SIRENE, která již v letošním roce řešila v České republice 317 zásahů na hledané osoby cizích států a 306 zásahů v zahraničí na osoby hledané českými orgány. „Ve srovnání s Velkou Británii je Česká republika v pátrání mnohonásobně úspěšnější, a to i vzhledem k tomu, že Velká Británie není do současné doby připojena k Schengenskému informačnímu systému,“ uvedl k českému úspěchu plk. Mgr. Michael Weiss z Národní centrály SIRENE. „Zatímco ve Velké Británii bylo na základě českých požadavků dopadeno letos již 75 hledaných osob, britská policie se na nás obrátila pouze v 5 případech“.
 
Celkově pak česká Národní centrála SIRENE řešila od počátku roku prostřednictvím Schengenského informačního systému více jak 8.200 zásahů na hledané osoby a věci. K největšímu záchytu hledaných osob dochází právě ve Velké Británii a dále pak na Slovensku, ve Španělsku a Německu.
 
kpt. Bc. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
21. prosince 2011
 
Odkazy do noveho okna

Letiště 01

Letiště 01 

Detailní náhled

Letiště 02

Letiště 02 

Detailní náhled

Letiště 03

Letiště 03 

Detailní náhled

Letiště 04

Letiště 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem