Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další obviněný a další oběť v kauze METYL

V souvislosti se zjištěnými informacemi k případu otravy alkoholem třiatřicetileté ženy z Kladenska jsme zadrželi osmačtyřicetiletého muže a dne 5. dubna 2013 jsme zahájili trestní stíhání proti tomuto muži pro podezření ze spáchání trestného činu Ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Podali jsme návrh na vzetí podezřelého muže do vazby, který soud neakceptoval a muž byl v pátek ve večerních hodinách propuštěn. 

V pátek 29. března 2013 byla převezena do pražské nemocnice třiatřicetiletá žena z Kladenska a podle lékařů příčinou jejího vážného zdravotního stavu byla otrava metylalkoholem. Žena již ve středu 27. března vypila alkohol, který byl závadný. To však při první návštěvě lékaře nepřiznala. Až když se její zdravotní stav velmi zhoršil, sdělila, že již o den dříve vypila půl litru vodky.
 
Podle informací, které jsme získali, žena vypila alkohol v restauraci, kde byla provedena kontrola. Zároveň byla provedena kontrola také v druhé provozovně, kterou majitel vlastní v Kladně. Na základě závěrů kontrol, které provedli hygienici ve spolupráci s celní správou, byla jedna z provozoven uzavřena. Alkohol, který byl zajištěn, byl zaslán na expertízu, jejíž výsledky potvrdí nebo vyloučí přítomnost metylalkoholu. Alkohol s největší pravděpodobností pochází ze starých zásob.
 
V pátek 5. dubna 2013 v odpoledních hodinách v nemocnici v Orlové zemřela šestapadesátiletá žena. Hospitalizována byla od 20. března ve velmi vážném zdravotním stavu a lékaři konstatovali intoxikaci metylalkoholem. Žena spolu s dalšími osobami požívala závadný alkohol, který pocházel ze starých zásob. Zajištěné láhve neměly konkrétní etiketu a nebyly označené kolky. V současné době čekáme na výsledky pitvy, která určí příčinu smrti.
 
Počátkem září 2012 odstartovalo úmrtí dvou osob v Moravskoslezském kraji kauzu METYL. Do dnešního dne právě v tomto kraji zemřelo na otravu metylalkoholem pětadvacet osob. V České republice zemřelo celkem jednačtyřicet osob, kdy tato úmrtí mají příčinnou souvislost s metylovou kauzou, u dalších čtyř osob zatím souvislost s kauzou nebyla prokázána. Dalších více než osmdesát poškozených se metanolem otrávilo, ale přežilo.
 
Celkem v jedenácti krajích České republiky řešíme případy otravy nebezpečným alkoholem. Stále je mezi lidmi asi pět tisíc litrů závadného alkoholu. Toto číslo je však orientační, protože nelze z určitostí říct, kdo a jakým způsobem s tímto alkoholem manipuloval a kam byl distribuován.
 
Poslední řešené případy mají jedno společné – alkohol pochází ze starých zásob. Naplňují se tak naše obavy, před kterými jsme varovali v průběhu kauzy METYL. Lidé nezlikvidovali všechen podezřelý alkohol a postupně jej konzumují. Opět velmi důrazně upozorňujeme na stále trvající hrozící nebezpečí otravy závadným alkoholem. Varujeme před jeho požitím, které může způsob velké zdravotní problémy a smrt. Lidé, kteří tento alkohol ještě stále mají, ohrožují nejen sebe, ale také ostatní osoby se kterými alkohol vypijí. I jedna láhev nebezpečného alkoholu na rodinné oslavě může způsobit tragické následky.
 
Nejúčinnější prevencí je zodpovědnost každého jedince a jeho přístup k této situaci. Každý si musí rozhodnout sám, zda alkohol:
 
  • jehož zdroj je podezřelý,
  • byl nakoupen velmi levně,
  • není označen,
  • byl přelit z barelů,
zlikviduje nebo jeho konzumací vystaví nebezpečí sebe i ostatní.
 
I po téměř osmi měsících od začátku metylové kauzy její nebezpečí stále hrozí.
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
Policejní prezidium ČR
6. dubna 2013

 

vytisknout  e-mailem