Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další obvinění z Máje - měříme všem stejně

Jihočeští policisté obvinili z protiprávního jednání další osoby z obou "táborů". (hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeští policisté neustále monitorují dění na sídlišti Máj a v jihočeské metropoli. Stále platí zvýšený bezpečnostní režim a posílení policejních hlídek. Policisté tak reagují na početné žádosti z řad veřejnosti a zvyšují i tímto způsobem pocit bezpečí občanů. Přestože jsou policisté, a to především na sociálních sítích, osočováni z nekonání při protiprávním jednání menšinové populace, není tomu tak. Policisté postihují jakékoliv protizákonné jednání u jakéhokoliv obyvatele. Měříme všem stejně!


V polovině tohoto týdne obvinili vyšetřovatelé ženu s mužem a mladíka (36,39 a 17 let) ze sídliště Máj z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, a také z trestného činu výtržnictví. Koncem června v ulici Volfa slovně napadali mladou ženu (17 let) a vyhrožovali jí. Žena útok vnímala o to důraznější, že již byla v předchozích dnech jednou napadena a to u dětského hřiště. V souvislosti s událostmi na sídlišti tak policisté obvinili osmého, devátého a desátého pachatele.


V dalším případě kriminalisté obvinili šestačtyřicetiletého pachatele z Českých Budějovic a to z trestného činu obecného ohrožení. Policistům známý recidivista, pod vlivem alkoholu, polil těkavou látkou zdi domu ve městě (část Mladé) a pak se pokusil bytový dům zapálit. Motivem pachatele byly pravděpodobně osobní či rodinné problémy. Obyvatele domu zachránili od vážných zranění a možná i od smrti tři muži (45, 33, 19 let). Pachatele škrtajícího zapalovačem před domem zalehli, zapalovač odhodili a drželi tak útočníka do příjezdu policie. Místo kritiky patří těmto lidem poděkování. Policisté tak obvinili jedenáctého pachatele.


Oba případy mají svoji souvislost. V prvním případě osoby z kritizované menšiny na ženu útočili, ve druhém případě zachránili životy a zdraví sousedů. Vše je jen potvrzením, že je nutno měřit stejným metrem a všechny skutečnosti objektivně zhodnotit, neboť dobří i špatní jsou na obou stranách.


Z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob obvinili policisté dvě ženy (26 a 32 let)z metropole. V neděli sedmého července, před služebnou strážníků městské policie, vykřikovaly rasistická hesla a veřejně tak hanobily etnickou, menšinovou skupinu obyvatel. Ve svém protiprávním jednání pokračovaly i před strážníky. V případě odsouzení hrozí ženám trest odnětí svobody až na dva roky. Kriminalisté tak obvinili dvanáctého a třináctého pachatele.


Policisté stále pracují podle svého slibu veřejnosti. Dokumentují a postihují veškeré protiprávní jednání ze strany kohokoliv z obyvatel města. Hlavním cílem policistů je zajištění klidu a pořádku ve městě a kraji, a to pro všechny jeho obyvatele bez rozdílu.


K zajištění pořádku patří i zásahy policistů na sídlišti Máj. Při demonstraci o minulé sobotě (13. 7. 2013) policisté zajistili celkem 68 osob. Tři osoby pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě. Šedesát pět osob pro neuposlechnutí výzvy policisty. U zajištěných osob nalezli policisté tři zbraně (boxer, paralyzér, baseballovou pálku). Zhruba jedna třetina zajištěných osob byli mladiství. Výrazná většina jsou obyvatelé města. Je tak zřejmé, že těmto lidem jde ve většině případů o vyvolání konfliktu s policisty a nikoliv o řešení jakéhokoliv problému města.


Policisté tak opakovaně apelují na všechny obyvatele, aby se do možných nepokojů nezapojovali. Policisté, přestože není oznámeno žádné shromáždění, budou opět připraveni zajistit ve městě veřejný pořádek.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

18. července 2013

vytisknout  e-mailem