Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další obvinění v kauze zavražděného podnikatele

Praha 9. července 2013 – V kauze zavražděného českého podnikatele došlo k zásadnímu posunu. Detektivové ÚOOZ rozšířili obvinění již stíhaným osobám i samotný počet obviněných. Rozšířil se, bohužel, i počet obětí. 

Když jsme začátkem dubna letošního roku informovali o případu uneseného a následně zavražděného českého podnikatele Petra Vlacha, žádali jsme veřejnost o spolupráci a informace k obviněným a jejich případným dalším aktivitám. Tato výzva byla ze strany veřejnosti vyslyšena a náš útvar tímto děkuje všem, kteří přispěli k odhalení a zadokumentování dalších závažných skutečností.
 
Již v první fázi vyšetřování bylo ze zvlášť závažných zločinů zbavení osobní svobody, vydírání a vraždy obviněno celkem 5 osob (viz. http://www.policie.cz/clanek/tiskova-informace-624888.aspx). Předpoklad detektivů, že zavražděný podnikatel nemusí být jedinou obětí, se potvrdil.
 
K pětici vazebně stíhaných se nyní připojili další dva muži ze Zlínska a Prahy ve věku 47 a 41 let, které kriminalisté obvinili ze zvlášť závažných zločinů zbavení osobní svobody a vydírání. Současně bylo trestní stíhání již obviněné pětice rozšířeno o další skutky. Všech sedm osob je stíháno vazebně a čelí i obvinění ze zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině.
 
Za vůdčí osobnost skupiny je detektivy i nadále považován jeden z obviněných, vystupující pod jménem Robert Kelner. Právě on měl podle obvinění tipovat oběti, komunikovat s poškozenými, vymýšlet plány akcí a rozdělovat konkrétní úkoly jednotlivým členům skupiny. Stejně tak měl následně rozdělovat i zisky.
 
Obdobný scénář, jaký byl zvolen v případě zavražděného podnikatele Petra Vlacha, měl být podle obvinění použit v dalších čtyřech případech a to v době od července 2011 do ledna 2013.
 
Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování a s ohledem na zachování anonymity poškozených, nebudeme detailněji popisovat jednotlivé zadokumentované případy. Lze však uvést, že ve třech případech byly oběti skutečně vylákány pod záminkou uskutečnění obchodu do zahraničí, konkrétně do Valencie, Dubaje a Nice. V jednom z těchto případů se „jednání“ v Nice neuskutečnilo, neboť podnikatel přiletěl na místo v doprovodu několika dalších osob a nebyl proto obviněnými kontaktován. Ve čtvrtém případě mělo být ze strany samotných obviněných od plánu dočasně upuštěno, neboť se nepodařilo v plánovaném termínu přesvědčit natipovanou oběť k vycestování do zahraničí.
 
Detektivové tak zadokumentovali jak skutky dokonané, tak skutky spáchané ve stádiu přípravy či pokusu. Jeden ze dvou dokonaných skutků skončil pro oběť „pouze“ materiální újmou, kdy si svou svobodu vykoupil vysokou finanční částkou, kterou přeplatil údajnou nabídku na jeho fyzickou likvidaci. Druhý z případů však měl, bohužel, stejně tragický konec, jako později případ Petra Vlacha. Za svou důvěřivost zaplatil v listopadu 2011 osmačtyřicetiletý český podnikatel životem ve Spojených Arabských Emirátech.
 
Celková částka, kterou měla skupina na svých obětech vydělat, byla vyčíslena na necelých 40 milionů korun. Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

vytisknout  e-mailem