Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další nedovolené ozbrojování

TRUTNOVSKO - Během měsíce druhý obviněný muž  

Trutnovští kriminalisté obvinili v pátek 24.4.2015 dalšího muže ze spáchání zločinu nedovolené ozbrojování. U 39letého muže z Trutnova zajistili 42 kusů dlouhých i krátkých střelných zbraní, z čehož 13 zbraní držel bez registrace a patřičných oprávnění a povolení. Ačkoliv je muž držitelem zbrojního průkazu, měl na dvou místech uložené mimo jiné i zbraně hromadně účinné, tedy zakázané.  
 
Jedná se během krátké doby o druhý takto závažný případ odhalený na Trutnovsku . Přesně na den je to totiž měsíc, co kriminalisté obvinili jiného muže ze stejného trestného činu  (více zde).
Vlastním šetřením a získanými poznatky pojali policisté podezření, že muž nevlastní jenom zbraně, ke kterým má patřičná povolení. Při domovních prohlídkách v místě jeho bydliště a u jeho matky byli ale velmi překvapeni množstvím zbraní, které objevili. Krátké i dlouhé střelné zbraně měl muž po celém domě, jak v garáži, tak v obytné části. Jako nejzávažnější kvalifikovali držení samopalu, výr. BERRETTA, model 1938/49, ráže 9 mm, samopalu, mod. MP 38, ráže 9 mm a samonabíjecí pušky, mod. MP 44, ráže 7,92 mm. Kromě těchto zakázaných zbraní s hromadnou účinností, k jejichž držení je nutná výjimka, muž vlastnil i další zbraně, například revolvery a pistole různých typů. Pět zbraní bylo plně nabitých, tedy připravených k okamžitému použití. Jeden takto nabitý perkusní revolver nalezli policisté i v mužově autě.
 
Obviněnému muži policisté všechny legálně i nelegálně držené zbraně odebrali.  V krátké době je odešlou ke znaleckému zkoumání, které bude zaměřeno jednak na jejich střelby schopnost a jednak na zkoumání, zda některá z nich nebyla použita ke spáchání trestného činu.
 
Kriminalisté již také požádali znalce o zkoumání zdravotní způsobilosti obviněného muže, které by mělo prokázat, zda je k držení zbrojního průkazu způsobilý.
Souběžně s jeho obviněním zahájili i správní řízení o případném odebrání zbrojního průkazu.
 
Za trestný čin, ze kterého je muž obviněn, hrozí pachateli až 8leté vězení. S verdiktem o vině by muž samozřejmě se ztrátou bezúhonnosti přišel i o všechny nelegálně držené zbraně. Vráceny by mu byly pouze zbraně legálně držené, ale ani ty by nemohl držet, neboť se ztrátou bezúhonnosti je vždy spojené i odebrání zbrojního průkazu.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 26.4.2015, 9:00

Odkazy do noveho okna

TU-nedovolené ozbrojování

24.4.2015 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

24.4.2015 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

24.4.2015 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem