Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další nebezpečná vlna podvodů na Facebooku!

V posledních dnech a týdnech podvodníci opět začínají ve velké míře útočit na české uživatele oblíbené sociální sítě Facebook. Pomocí jednoduchého triku dokáží ty méně pozorné připravit o tisíce korun. 

Přesto, že podobná vlna útoků již české sociální sítě zasáhla, s lehkou obměnou se vrací a působí uživatelům další škody. V první vlně, která odstartovala ve větším měřítku asi před dvěma lety, docházelo k masivním krádežím přístupových údajů do uživatelských profilů.

V současné době využívají podvodníci toho, že někteří uživatelé mají až příliš otevřené profily, a kdokoliv z nich může stáhnout množství fotografií a osobních informací. Následně založí profil s identickým či velmi podobným jménem a profilovou fotografií z původního (originálního) účtu. Poté se snaží kontaktovat přátele spřízněné s profilem, ze kterého byla tato data odcizena. Nepozorní uživatelé si takový profil přidají do přátel, protože znají daného člověka i jeho profilovou fotografii.

Útočníci se následně pokouší získat čísla mobilních telefonů přátel originálního profilu, kteří se nechali nachytat, a odeslat na ně ověřovací SMS pro mobilní platby (například za zakoupenou hru).

Autentická ukázka podvodných zpráv:
„hi dej mi své císlo?“  “nyní sms dorazila vodafone ?”
“Vysvetlím Ti to. Napiš mi, prosím te, ten príchozí kód. ?”

Jak se podobným útokům bránit?
V první řadě, pokud už uživatelé své telefonní číslo odeslali, by v žádném případě příchozí SMS kód neměli přeposílat nikomu dalšímu. O tomto faktu informují již sami operátoři přímo v potvrzovací SMS zprávě (viz obrázek). Podvodný facebookový profil lze poté snadno zablokovat, pokud jej nahlásí reální přátelé profilu, který byl okopírován.

Foto: koláž, Policie ČR

vytisknout  e-mailem