Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další loupeže objasněny

Karviná - dvě loupeže z prvního májového týdne mají mít na svědomí dva mladiství, z třetí je obviněn osmašedesátiletý muž 

Karvinští kriminalisté objasnili další tři loupeže. K pachatelům je dovedlo nejen vyhodnocování stop, výpovědí svědků a dalších indicií, ale dokonalá místní znalost a spolupráce kriminalistů a policistů obvodních oddělení, a to nejen v karvinském okrese. Dvě loupeže z prvního májového týdne mají mít na svědomí dva mladiství, z třetí je obviněn osmašedesátiletý muž.

Dva na jednoho …

Kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality koncem předchozího týdne obvinili dva mladistvé ze spáchání zvlášť závažného provinění loupeže a provinění neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Společně se měli podílet na dvou skutcích, ke kterým došlo v rozmezí dvou dnů. Ve čtvrtek 4. května po půlnoci v Českém Těšíně měli pod pohrůžkou násilí od mladého muže požadovat peníze. Poškozený chtěl z místa odejít, ale jeden z obviněných jej měl napadnout, povalit na zem a do ležícího ještě kopnout. Poté, co jej měl držet na zemi, ho měl jeho spolupachatel prohledat a odcizit mu mobilní telefon a peněženku s doklady a platební kartou.

Další skutek měli spáchat 6. května po osmé hodině večer na vlakovém nádraží v Havířově. Mladému muži, který právě nastupoval do vlaku, měli ze zadní kapsy kalhot vytáhnout mobilní telefon a utéct. Majitel se nechtěl vzdát, oba pronásledoval. Situace se bohužel obrátila ve chvíli, kdy je doběhnul. Jeden z mladíků měl vytáhnout nůž a pod pohrůžkou násilí požadovat vydání peněz, což poškozený v obavě o svůj život učinil.

Rozsáhlé prověřování, které přesáhlo karvinský okres, dovedlo spolupracující policisty k možným pachatelům. Na zadržení obou pak participovali policisté obvodních oddělení Havířov 1 a Ostrava – Poruba 1.

Oba mladíci své skutky bagatelizovali, s kriminalisty příliš nespolupracovali. Ze spáchání provinění loupeže jim hrozí trest odnětí svobody maximálně na pět let. V případě postihu mladistvých pachatelů jsou trestní sazby poloviční.

„Za vším hledej ženu“

Během čtvrt hodiny po nahlášení loupeže na linku 158 zadrželi policisté obvodního oddělení Karviná 1 s kolegy z oddělení hlídkové služby územního odboru Karviná možného pachatele. K tak rychlé reakci výraznou měrou dopomohlo vyhodnocení záznamu z městského kamerového systému.

V pátek 12. května odpoledne měl osmašedesátiletý muž pod pohrůžkou užití násilí podpořenou nožem vyžadovat od poškozeného vydání peněz. Ten v obavě o svůj život vybral několik tisíc z bankomatu, kam jej měl útočník dovést, a předal mu je. Následně mu vydal ještě peněženku, ovšem mobil už vydat odmítl a utekl.

Kriminalisté, kteří si případ od kolegů z obvodního oddělení převzali, následně muže obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Ovšem spáchání takového trestného činu obviněný popíral. Uvedl, že tímto způsobem chtěl řešit možnou disproporci v manželském soužití. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
22. 5. 2023
 

vytisknout  e-mailem