Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další KUZMA skončil

Ostrava - druhá série 2. ročníku KUZMY je u konce 

Dne 30. června 2010 byla ve sportovním policejním areálu Ostrava – Hulváky, a to za přítomnosti všech zainteresovaných, ukončena druhá série 2. ročníku projektu KUZMA (kurz zodpovědného majitele městského psa).
Účastníci kurzu v období od 10. dubna do 30. června letošního roku společně se svými čtyřnohými miláčky docházeli jednou týdně na „cvičák“, kde se nejen trpělivě, ale i ochotně a s nadšením učili pod dozorem policejních kynologů novým dovednostem se svými pejsky. Zaměřili se na výchovu a výcvik psů, na odstranění negativních návyků psa a na pochopení psychiky svého pejska.
Toto jejich tříměsíční úsilí a snažení bylo zakončeno přezkoušením a následně převzali z rukou mjr. Bc. Petra Kozáka osvědčení o absolvování kurzu.

 

Poslední lekce se zúčastnilo i několik rodičů, kteří se přišli podívat na velké pokroky pejsků svých dětí. Rodiče se shodně vyjádřili, že oceňují mnohem lepší chování psa, ale také chování dětí vůči svému okolí. Díky tomuto kurzu se jejich děti staly zodpovědnějšími. Maminka Sabinky, která je už asistentem, neboť již jeden kurz absolvovala, sdělila, že to co viděla dnes na ukončení KUZMY a to co děti předvedly na Dni policie v Moravskoslezském hradě za nepříznivého počasí je velice hodnotné. Děti společně s pejsky jsou v jakémkoli počasí schopni předvést to, co se za tak krátkou dobu naučili. Dále uvedla, že neocenitelný je hlavně přístup „profesionálních“ psovodů, jelikož pokroky jsou opravdu markantní.

Samy děti byly z kurzu nadšené, např. pejsek Brutus, „pejskaře“ Vency. Ten řekl, že jeho pes před třemi měsíci neuměl vůbec poslouchat, nereagoval a utíkal. Teď mě poslechne a nemá takový problém s kázní. Ještě dodal, že když vidí jiného psa, tak má tendenci utéct, ale když je hlasitěji okřikne, poslechne.
Radost z pokroku má i Terezka, která si pejska vzala z útulku. Říkala, že se ještě pořád bojí, protože byl dříve bit, ale stále se na tom snaží pracovat a je vděčná za každou radu psovoda pprap. Lukáše Šestáka, kterého si všichni moc pochvalují. Také jemu patří velký obdiv, co je schopen děti a jejich pejsky různých ras naučit.

Pro další zájemce se opět chystá další kurz, který začne v září 2010.
Termín zasílání přihlášek do kurzu bude teprve stanoven a budete s předstihem informováni.

                                                                                         pprap. Mgr. Vladimíra Pietraszová
                                                                                      Preventivně informační skupina Ostrava
 


 

Děti si o KURZU založily a aktualizují vlastní stránky ZDE.


Odkazy na předchozí kurzy KUZMA:

Druhý ročník kurzu Kuzma odstartoval
Průběh kurzu Kuzma

Kuzma je zpět!
KUZMA zahájení


 

 

vytisknout  e-mailem