Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další krádeže ve vyhlášeném nouzovém stavu

JIČÍNSKO – Jičínští kriminalisté trestně stíhají dalším pět osob. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoJak je již všeobecně známo, spáchání určitých trestných činů v době nouzového stavu, který by vyhlášen v důsledku události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, stanoví zákon vyšší trestní sazby. Je nutné si tudíž uvědomit škodlivost páchaného protiprávního jednání v této napjaté době, kdy jsou veškeré lidské zdroje směřovány k odstranění extrémního škodlivého stavu. Policisté navíc v těchto dnech běžně řeší další specifické a nestandardní služební úkoly. I z tohoto důvodu je zapotřebí ve zvýšené míře vyžadovat důslednost v dodržování zákona.

V souvislosti s aktuální situací vyvstala potřeba zabývat se specifickými kvalifikovanými skutkovými podstatami jinak obecné trestné činnosti a jejich případným využíváním v praxi. Mezi speciální kvalifikované skutkové podstaty s obecně přitěžující okolností s vyšší trestní sazbou patří šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, krádeže, zpronevěra, podvod, lichva a šíření poplašné zprávy.

Medializací této problematiky policisté vnímají jako jedno z mnoha preventivních opatření souvisejících s aktuálním děním. Za „běžného“ stavu je trestní sazba až dvouletá (popřípadě tříletá pro recidivu), aktuálně se jedná o tresty v rozmezí dvou až osmi let. Pachatelé se přitom ve většině případů dopouštějí banálních krádeží jako je krádež jídlonosičů s pokrmem, krádež schránky na igelitové sáčky, krádež SIM karty a v neposlední řadě krádeže potravin a spotřebního zboží. Přitěžující okolností pro ně je i známý fakt, že se krádeží dopouštějí i přesto, že byli za takové činy v posledních třech letech odsouzeni a potrestáni. Obzvláště přitěžující okolností v těchto dnech je však pro ně spáchání krádeže v době vládou vyhlášeného nouzového stavu.

Jičínští kriminalisté do dnešního dne evidují kromě již zveřejněného případu krádeží v jičínských nákupních centrech (odkaz na tiskovou zprávu ZDE) dalších sedm osob podezřelých z krádeží. U pěti z nich již zahájili trestní stíhaní pro zločin krádeže. V případě prokázání viny jim všem hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

nprap. Aleš Brendl
27. března 2020; 12:00

vytisknout  e-mailem