Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další krádeže kol objasněny

HRADECKO - Muž má na svědomí desítky kol. 

Policisté dopadli 22letého muže, který má na svědomí především krádeže kol na Hradecku a Pardubicku. Ačkoliv byl na začátku srpna hradeckými kriminalisty obviněn z krádeží převážně jízdních kol a stíhán na svobodě (původní zpráva zde), přesto v krádežích pokračoval a nyní čelí dalšímu obvinění z 32 skutků v celkově způsobené škodě 460 tisíc korun.

Policisté si v neděli krátce před půlnocí na Pražském předměstí všimli cyklisty, který jel po chodníku a vezl na řídítkách další osobu. Vydali se za ním a dávali výzvu k zastavení rozsvíceným nápisem "STOP POLICIE" umístěným na střeše vozidla. Na to však cyklista nereagoval a stále pokračoval v jízdě. Po nějaké době však ztratil nad kolem kontrolu, společně s vezoucí se osobou spadl z kola a oba se dali na útěk. Policistům se podařilo cyklistu dostihnout, ale druhá osoba utekla. Hlídka muže vyzvala k prokázání totožnosti a zjistila, že se jedná o muže, který byl v minulosti řešen za krádeže jízdních kol a jinou majetkovou činnost. Uvedl, že osoba, která s ním jela, byla jeho přítelkyně. Vzhledem k tomu, že jel na velmi kvalitním kole, policisté prověřili v evidencích také kolo. Hlášené však jako odcizené zatím nebylo. Policistům se podařilo od muže, který zprvu tvrdil, že ho koupil od neznámého člověka, zjistit odkud ho vzal. Zjištěný majitel kola, vůbec netušil, že již kolo nemá v kůlně na zahradě u svého rodinného domu v centru Hradce Králové. Své kolo značky BMC si poznal a uvedl, že jeho cena je 52 tisíc korun.
Postupným šetřením vyšlo najevo, že dopadený muž odcizil na území Hradce Králové dalších 27 kol, která bral ze sklepů v panelových domech, z garážích u rodinných domů ale i ze střešních nosičů na vozidlech a z volně přístupných stojanů. Dále mu kriminalisté prokázali, že se vloupal do dvou vozidel, z kterých odcizil ruční a elektrické nářadí v hodnotě 60 tisíc korun. Muž se také doznal ke krádeži mobilního telefonu z uzavřené prodejny v jednom hradeckém obchodním centru. Odtlačením bezpečnostní mříže dosáhl na pult, kde byl mobil v hodnotě téměř 22 tisíc korun vystaven. 
Prověřováním se zjistilo, že ho i kolegové z Pardubic před pár dny obvinili z krádeží tří kol na Pardubicku v hodnotě 25 tisíc korun.

Z důvodu pokračování trestné činnosti, vyšetřovatel podal ke státnímu zástupci podnět na uvalení vazby, o které by měl soud během dnešního dne rozhodnout. 
Obviněnému muži hrozí za trestný čin krádež a porušování domovní svobody až pět let za mřížemi.

por. Iva Kormošová
31.8.2017, 10.00

vytisknout  e-mailem