Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další fantom vloupání do aut byl poslán do vazby, k jeho dopadení přispěla oznamovatelka

MŘ Ostrava - Objasněná majetková trestná činnost, na verdikt si počká ve vazbě. 

O další rychle odvedené práci jsme se mohli přesvědčit v minulých dnech. Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy Vítkovic a Mariánských Hor měla společný cíl, odhalení neznámého pachatele, který napříč Ostravou páchal majetkovou trestnou činnost. Netrvalo dlouho a muži zákona podezřelého ustanovili. Tím byl 37letý muž, který má téměř 20 záznamů v rejstříku trestu.

Mladá žena na linku 158 oznámila možnou krádež osobního vozidla. Usoudila tak z důvodu, že při příchodu na parkoviště zjistila poškození svého auta. Jakmile se rozhlédla, viděla, že jsou poškozená i jiná vozidla. Kousek od místa činu si všimla dvou mužů, kteří se snažili nastartovat Škodu Fabii, proto usoudila, že by se mohlo jednat právě o muže, kteří mohou mít něco společného s poškozením zaparkovaných aut, ale také že se snaží uvedené vozidlo odcizit. Uniformovaní policisté byli během několika minut na místě. I přesto, že jim pánové tvrdili, že nemají nic společného s poškozenými auty, věděli, že jeden z nich je již v hledáčku jejich kolegů kriminalistů. Policisté z obvodního oddělení Ostrava Vítkovice provedli ohledání daného místa a jeho okolí, kdy zjistili zhruba deset poškozených aut. Modus operandi byl téměř stejný, rozbitá skleněná výplň či poškození dveří od vypáčení.

Jednoho z mužů si do své gesce převzali kriminalisté z Ostravy Vítkovic a Mariánských Hor. Jednalo se právě o 37letého muže, na kterého měli spadeno. Na tohoto už měli nastřádané neprůstřelné důkazy za předchozí spáchanou trestnou činnost. Ukázalo se, že jeho zájmem byly jak osobní vozidla, tak objekty. S kriminalisty zpočátku nespolupracoval a k trestné činnosti se nedoznával. Nakonec ho však usvědčili jak kamerové záznamy, tak informace, kterými kriminalisté disponovali. Co se týká způsobu provedení, tak měl používat šroubovák. Za použití hrubé síly měl poškodit vybraná auta, různé kanceláře, ale také měl odcizit zaparkovanou motorku značky Ducati Monster 620 či osobní auto Mazda. V případě vloupání do vozidel se měl soustředit převážně na jejich součástky, například autobaterie, sklo ze zpětného zrcátka, autorádio i SOS tlačítko, nenechal tam však ani zapomenuté doklady či sluneční brýle. Jak se ukázalo, některé odcizené věci měl použít pro své auto (autobaterii i zpětné zrcátko). V jednom případě jeho pozornost upoutala brašna na notebook, kterou poškozený v autě nechal. Obviněný muž však nevěděl, že tato je prázdná, a proto se měl do tohoto vloupat. Kriminalisté také muži prokázali, že se měl na místo činu přepravovat osobním vozidlem, a to i přesto, že věděl, že má vyslovený zákaz řízení. To však není všechno. Svým automobilem také přijel na čerpací stanici, kde měl natankovat pohonné hmoty. Za ty však nezaplatil.

Komisař 6. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti 37letém muži, kterého obvinil z trestných činů krádeže, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, porušování domovní svobody a legalizace výnosů z trestné činnosti. Celkem mu prokázali dvanáct skutků. Škodu, kterou svým jednáním způsobil, byla téměř za 400.000 korun. Komisař také podal státnímu zástupci podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. V případě odsouzení mu hrozí pobyt za mřížemi až na čtyři roky. Proti druhému muži, který byl zadržen ve vozidle s obviněným, je vedeno samostatné trestní stíhání, kdy je obviněný ze spáchání přečinu krádeže.

Kriminalistům se podařilo zajistit odcizené vozidlo, ale po motorce značky Ducati Monster 620 stále pátrají. Obviněný u výslechu uvedl, že tuto měl za finanční částku prodat neznámé osobě. Tedy se obracíme na „nového“ majitele motocyklu, který měl motorku koupit, aby se sám přihlásil na linku 158, případně i o další možné svědky, kteří by pomohli motorku dohledat.

por. Bc. Eva Michalíková

dne 22. květena 2024

vytisknout  e-mailem