Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další důchodci okradeni na Hradecku

Od začátku letošního roku policie zaznamenala 10 případů, škoda 480 tisíc korun 

Na Hradecku opět řádí podvodnice okrádající staré lidi.
Policisté od pátečního (17. září 2010) dopoledne vyšetřují další případ. Pětasedmdesátiletý muž z Nechanicka ve čtvrtek 16. září 2010 dopoledne vpustil do domu dvě údajné podomní prodejkyně, které mu začaly nabízet barevné deky. S lákavou nabídkou však u důchodce neuspěly. Ženy se nenechaly odbít, aby důchodce odlákaly, sehrály další divadlo. Jedna z žen seniora požádala o staré noviny do boty, protože ji údajně měla tlačit noha a následně druhá muže poprosila o natočení vody do přinesené pet lahve. Pod těmito záminkami se jim nakonec podařilo starého pána odlákat. Zřejmě využily momentu, když jim šel do koupelny natočit vodu do lahve a mezitím mu z jiné místnosti ukradly našetřené peníze. Odcizily dvaatřicet tisíc korun a následně dům opustily. Poblíž domu na ně čekal řidič s tmavým vozem, do kterého nastoupily a všichni pak odjeli. Poškozený zjistil krádež až druhý den ráno. Ihned celou věc oznámil na policii. Po dvou podvodnicích nyní pátrá policie.
Černovlásky byly ve věku kolem 30 let, štíhlé postavy. Obě měly na sobě dlouhou sukni s barevným vzorem. Podle poškozeného mluvily slovensky.
Případ je šetřen pro podezření z přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Jiná povedená dvojice podvodnic se vydala okrádat seniory na Novobydžovsko. V pátek 17. září 2010 kolem desáté hodiny dopoledne oslovily sedmaosmdesátiletého seniora pracujícího na zahradě svého domku v Novém Bydžově o sklenici vody. Jednu z nich pozval do domu a druhá čekala venku. Vodu si pak nevzala, chtěla však na toaletu. S tím nesouhlasil a ženu z domu vyprovodil. I v tomto případě jedna z žen zaměstnala seniora a druhá stačila z pokoje odcizit osm tisíc korun. Podle oznamovatele se jednalo o dvě ženy. První podvodnici mohlo být kolem 50 až 55 let, vysoká asi 160 centimetrů, delších tmavých vlasů. Druhá zlodějka vypadala na 40 let, silnější postavy, vysoká také asi 160 centimetrů. Obě měly na sobě černé oblečení. Ani jedna z nich nemluvila plynně česky.

Poté se přemístily do obce Prasek na Novobydžovsku. Následoval podobný scénář. Dvě ženy oslovily důchodkyni. Jedna z nich seniorku požádala o vodu. Poté ji dvaasedmdesátiletá důchodkyně pozvala do domu. Po chvíli podvodnice pro změnu potřebovala na toaletu. Mezitím druhá žena šla krást do jiného pokoje. V tomto případě nic neodcizily, jelikož byly vyrušeny vnukem, který pobýval v pokoji.

Za přečin krádeže hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. 

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že Vás navštíví podvodnice pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

Hradecku od začátku roku (1. ledna do 18. září 2010) zaznamenala deset případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 480 tisíc korun.

Související dokument: Letošní (rok 2010) případy: Dvě okradené důchodkyně
                                                                                Požádali o vodu do chladiče
                                                                                Důvěřiví manželé přišli o peníze
                                                                                Zloději se zaměřili opět na seniory
                                                                                Důvěřivost seniorů nezná mezí
                                                                                Podvodnice okradly další důchodkyni

Případy se policistům do současné doby nepodařilo objasnit.

Několik rad pro seniory naleznete na:  http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/prevence/letak3.pdf

nprap.  Anna Pešavová - 20. září 2010

vytisknout  e-mailem