Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další auto ukradené v Německu

KRAJ - Šílená jízda zdrogovaného řidiče skončila nárazem do domu. 

Dálniční policisté včera odpoledne opětovně pronásledovali na dálnici D11, a po té i na silnici vedoucí přes Plačice do Hradce Králové až na křižovatku ulic Kutnohorská a Pražská, polského řidiče Audi A4. V závěru nebezpečné a riskantní jízdy se ukázalo, že 24 letý řidič byl pod vlivem drog a řídil auto, které bylo pár hodin před tím odcizeno v Německu. Jedná se o téměř totožný případ, který jsme řešili před 14 dny (http://www.policie.cz/clanek/silena-jizda-v-kradenem-aute.aspx).

Tentokrát ale byla jízda řidiče ještě riskantnější. Pronásledovat ho začali už kolegové ze sousedního dálničního oddělení ve Středočeském kraji po té, co ho vyzvali k zastavení, když zjistili, že jeho auto nemá vylepenou dálniční známku. Řidič před nimi začal ujíždět, kolegové tedy předali potřebné informace na naše dálniční oddělení v Pravech. Na 76. kilometru ve směru na Hradec Králové ho chtěli zastavit naši dálničáři poprvé. Zdrogovaný řidič se kolem nich přehnal rychlostí vysoko převyšující 200 km/hod. Po dobu pronásledování ho nebylo, vzhledem k hustotě provozu a vysoké rychlosti auta, možné bezpečně zastavit. Nereagoval na žádné výzvy k zastavení, předjížděl na plné čáře, křižovatku v Plačicích projel v rychlosti 120 km/hod. na červený signál a poslední křižovatkou Na Bláhovce projel tak rychle, že nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou a narazil do domu. Bylo opravdu velké štěstí, že nedošlo k obrovské tragédii. Jen o pár vteřin dříve tudy procházelo zhruba dvacet osob, kteří mířili na blízkou zastávku MHD. Řidič se pravděpodobně chtěl v hustém městském provozu policistům ztratit, proto volil trasu ve směru do Kuklen.

Jeho šílená jízda ale skončila na téměř stejném místě, jako jízda polského zdrogovaného řidiče před 14 dny. Po nehodě ho policisté z auta vytáhli, nasadili mu pouta a podrobili ho testům na alkohol a drogy. Zatímco dechová zkouška na alkohol byla negativní, test na drogy prokázal, že řídil pod vlivem pervitinu. V evidencích německé policie auto jako kradené v době našeho zákroku ještě nebylo, protože jeho majitel se o krádeži dozvěděl až po té, co jsme ho zajistili.

Vzhledem k tomu, že je v současné době stále v šetření, kdo za krádeží motorového vozidla v Německu konkrétně stál,  je muž obviněn ze spáchání přečinu podílnictví, za který mu hrozí až 5 leté vězení. S ohledem na pozitivní výsledek testu na drogy je rovněž důvodně podezřelý i ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Kriminalisté připravují podnět na jeho vzetí do vazby.  

Protože se jedná v krátké době o další případ s velmi podobným „scénářem“, budou se policisté tomuto druhu trestné činnosti nadále intenzivně věnovat.

 

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 12.2.2016, 14:00

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem