Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Další akce zaměřená na viditelnost chodců a cyklistů

MĚLNICKO - Dbejte na svou vlastní bezpečnost! 

Policisté ÚO Mělník se tento týden zapojili do další krajské akce zaměřené  na viditelnost chodců a cyklistů.  Při kontrolách rozdávali nejen pokuty, ale i reflexní pásky, šle, vesty, tašky a jiné předměty.

Používání reflexních prvků je velmi důležité, neboť velmi často dopravní policisté při dopravní nehodě slýchávají větu, že řidič chodce neviděl nebo ho viděl až na poslední chvíli. O zavinění nehody (rychlost vozidla, pohyb chodce....) nemá cenu diskutovat, ale stále zůstává otázka následků. Při nehodě vozidla s chodcem bývají pro chodce následky bohužel velmi často tragické.

Policisté během dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali téměř 200 vozidel. Zjistili 39 přestupků, 34 z nich vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení, 5 předali k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. V 7 případech se jednalo o nevyhovující technický stav vozidel. Bezpečnostní pásy nepoužili řidiči a jejich spolujezdci v 6 případech.  Pod vlivem alkoholu řídili 2 řidiči, pod vlivem drog 3. 

Policisté při akci oslovili 44 chodců a 14 cyklistů. Přestupkového jednání se dopustili 2 chodci,  dostali pokutu na místě v příkazním řízení. Bez povinného osvětlení se na silnici za snížené viditelnosti pohybovalo 5 cyklistů, kterým za tento přestupek policisté také udělili na místě pokutu.  Všem zdůraznili význam reflexních prvků. Upozorňovali je, že musejí dbát na svou vlastní bezpečnost a udělat maximum pro to, aby nebyl ohrožen jejich život či zdraví. Při akci ohrožené skupině rozdali desítky reflexních pásek, reflexní šle, vesty či tašky.

Obdobné akce budou pokračovat i v následujících dnech.

Další informace k dopravně bezpečnostní akci naleznete na: https://www.policie.cz/clanek/dopravne-bezpecnostni-akce-zamerena-na-viditelnost.aspx

por. Mgr. Markéta Johnová
10.12.2021

vytisknout  e-mailem