Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Cyklodealování

Počátkem týdne zadrželi kriminalisté dva cizince, kteří distribuovali drogy. Velikým pomocníkem jim při tom byl bicykl. 

Zadržení devětačtyřicetiletého Nigerijce a sedmadvacetiletého Němce provedli kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu sedmnáctého října v ulici Michalská, neprodleně po prodeji omamné látky.

Oba muži jsou nyní obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. S ohledem na to, že zadržení byli v minulosti již za obdobné jednání potrestáni, hrozím jim nyní trest odnětí svobody až na deset let.

Kriminalistům se při zadržení této dvojice podařilo zajistit víc, něž dvacet gramů drog v podobě pervitinu, kokainu, heroinu, marihuany a tripů a dále prošetřováním také zmapovali, jak obchod obviněných fungoval.

Systém byl poměrně jednoduchý. Pokud byl devětačtyřicetiletý muž osloven zákazníky, posadil je do tepla některé restaurace, vybral od nich hotovost a odešel. Pak kontaktoval svého souputníka pro dovoz požadované drogy. Mladší z dvojice při tom kroužil na kole kolem lokality, ve které jeho parťák právě obchodoval. Ten samozřejmě na zavolání šlápl do pedálů a se zbožím přispěchal. Prostředník pak požadované předal klientům a zinkasované peníze odevzdal cyklistovi.

Pozornost ale také věnujme každému z obviněných samostatně. Ke staršímu z dvojice kriminalisté zjistili, že ten byl již dříve za obdobnou trestnou činnost hned dvakrát pravomocně odsouzen, vždy k podmíněným trestům. Zjevně si ale této benevolence soudů nevážil, a jek je zřejmé, trestné činnosti se „vesele“ věnoval dál.

Mladší z dvojice již také v době dřívější stanul před soudem, kdy byl soudem ve své domovině uznán vinným a odseděl si dva roky v tamním vězení. Jenže jak zjistili kriminalisté, hned po odpykání trestu nabral směr Česká republika, kde se opět pustil do shora popsané protiprávní činnosti.

V tomto směru stojí za zmínku způsob, kterým mladší z dvojice distribuoval drogy před zmiňovaným odsouzením, tedy přibližně před sedmi lety. Pro tento účel si totiž drze připevnil na jeden ze sloupů veřejného osvětlení, v samotném centru metropole, plechovou skříňku. Tu napěchoval různými drogami a zajistil jí řetězem a visacím zámkem proti případnému odcizení.

Díky tomuto technické vychytávce předešel tomu, že by byl přistižen s větším množstvím drog. Vždy u sebe měl pouze minimum nutné pro obchod, nebo vůbec nic. Ve chvíli, kdy byl osloven zákazníkem, zaběhl do své skrýše a požadované drogy dodal nato šup.

Věřme, že další případný trest oba muže již od podobného jednání odradí.

por. Mgr. Tomáš Hulan 24. 10. 2017

Odkazy do noveho okna

1 drogy ze schránky

1 drogy ze schránky 

Detailní náhled

2 mrtvá schránka na drogy

2 mrtvá schránka na drogy 

Detailní náhled

3 schránka na drogy

3 schránka na drogy 

Detailní náhled

4 schránka s obsahem

4 schránka s obsahem 

Detailní náhled

5 zajištěné drogy 1

5 zajištěné drogy 1 

Detailní náhled

6 zajištěné drogy 2

6 zajištěné drogy 2 

Detailní náhled

7 zajištěné drogy 3

7 zajištěné drogy 3 

Detailní náhled

8 zajištěné drogy

8 zajištěné drogy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem