Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cyklisto, neohrožuj!

Jižní Čechy - Policisté včera zaměřili svoji pozornost především na neukázněné cyklisty. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Cyklisto, neohrožuj! Tak pojmenovali jihočeští policisté svoji další celokrajskou dopravně bezpečnostní akci, při které vedle zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu zaměřili svoji pozornost především na neukázněné cyklisty.

Do akce, kterou policisté připravili na pondělí, bylo nasazeno celkem 198 policistů z dopravní i pořádkové policie, kteří v průběhu akce provedli kontrolu 1 466 motorových vozidel. U 47 motorových vozidel, z celkového počtu kontrolovaných, byl zjištěn naprosto nevyhovující technický stav, jeden řidič se vydal na cestu bez řidičského oprávnění a 7 řidičů vyjelo bez řidičského průkazu. U dvou neukázněných řidičů zjistili policisté požití alkoholických nápojů před jízdou. Při dopravní akci se policistům podařilo zjistit 4 pachatele trestné činnosti.
V průběhu akce policisté zaznamenali přes 170 dopravních přestupků, za které uložili  přes 160 blokových pokut. Celkem 34 dopravních přestupků se dopustili cyklisté.
O tom, že nemotorizované účastníky silničního provozu řadíme z hlediska bezpečnosti do skupiny ohrožených, není pochyb. Vždyť zranění jak cyklistů, tak i chodců při dopravních nehodách patří k nejvážnějším, mnohdy až tragickým. Vypovídají o tom i policejní statistiky. V loňském roce jsme zaznamenali v rámci Jihočeského kraje bezmála 150 dopravních nehod s účastí cyklistů, z toho se v 18 případech jednalo o děti. Při uvedeném počtu dopravních nehod byly 2 osoby usmrceny a 15 osob utrpělo těžké zranění.  Svoji roli sehrál i alkohol. Alkoholické nápoje před jízdou požilo bezmála 40 cyklistů.
V průběhu uplynulých devíti měsíců letošního roku zapříčinili cyklisté 91 dopravní nehodu (v 15 případech se jednalo o děti), což je za stejné období loňského roku o 32 nehod méně. Dvacet cyklistů z uvedeného počtu pilo před jízdou alkohol.
Policisté v této souvislosti připomínají všem cyklistům, aby vždy usedali na kolo, které je v dobrém technickém stavu. Pozornost věnujte také dostatečnému osvětlení sebe sama, dodržujte zásady bezpečného chování na vozovce a v žádném případě neriskujte!
Zejména s nadcházejícím ročním obdobím věnujte osvětlení skutečně maximální pozornost. Cyklista musí být za snížené viditelnosti vždy řádně osvětlen. Při jízdě na neosvětlené komunikaci musí být jízdní kolo vpředu vybaveno světlem vydávajícím nepřerušovaný světelný kužel, vzadu pak blikajícím světlem červené barvy. Pokud se cyklista pohybuje na dostatečně a souvisle osvětlené komunikaci, měl by mít jízdní kolo vpředu vybaveno bílým blikajícím světlem a vzadu blikajícím světlem červené barvy.
Chování na pozemních komunikacích má svá daná pravidla. Pokud bude dodržování těchto pravidel ještě doplněno vzájemnou tolerancí a respektem, bude dosaženo žádaného výsledku, tj. zvýšení bezpečnosti.
 
komisař Jana Hlavínová, pisjc@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem