Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklistické desatero na Jičínsku

Policisté se zaměřili na jízdní kola 

Jičínští dopravní policisté se v rámci preventivní činnosti zaměřili v úterý 27. září na nemotorizované účastníky silničního provozu.
Od časných ranních hodin kontrolovali cyklisty na několika stanovištích v Jičíně. První z nich v těchto podzimních měsících absolvují nyní cestu do zaměstnání ještě za tmy. Postupně se také přidají mlhy a další nástrahy, kterými se stanou vlhké vozovky se spadaným listím, kdy bude nutné jezdit velmi opatrně.
Strážce zákona tedy zajímalo, zda cyklista používá přilbu a vhodné oblečení s reflexními prvky, které výrazně zvyšují bezpečnost. Jezdce neminula ani dechová zkouška. Na samotném jízdním kole policisté kontrolovali předepsané vybavení. Pracovník Preventivně informační skupiny Jičín předal zastaveným cyklistům „Cyklistické desatero“, které připomíná základní zásady bezpečného chování v silničním provozu. Pokud policisté kontrolou nezjistili žádné nedostatky, dostal cyklista i malý dárek v podobě blikačky na kolo a reflexní pásku.
Potěšitelné bylo zjištění, že většina kontrolovaných jezdců za snížené viditelnosti dbala na svoji bezpečnost a řádně svítila a používala i další reflexní prvky. Bohužel se našlo i několik málo jedinců, kteří dopravní policisty překvapili následným vysvětlením zjištěného nedostatku v předepsaném vybavení. Jedním z nich se stalo tvrzení, že přední světlo je vypnuto z důvodu šetření baterie při jízdě na cyklostezce. Další měl přední světlo uloženo na zádech v batohu. Protože se jednalo zejména o preventivní akci, vyřešili strážci zákona tentokrát přestupek důraznou domluvou.
Každý cyklista by si měl uvědomit, že jde především o jeho zdraví a bezpečnost.

Čtěte také:Preventivní dopravní akce

por. Bc. Petr Janda
27. 09. 2011

Odkazy do noveho okna

Cyklistické desatero

foto č. 1 

Detailní náhled

Cyklistické desatero

foto č. 3 

Detailní náhled

Cyklistické desatero

foto č. 4 

Detailní náhled

Cyklistické desatero

foto č. 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem