Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cyklisté versus alkohol

Karvinsko - dopravní policisté se v létě zaměřili na cyklisty.... 

 Během srpna  policisté dopravního inspektorátu kontrolovali nejenom řidiče motorových vozidel, ale také cyklisty. Silniční kontroly bývají zaměřovány na výbavu jízdního kola, ale zejména pak na přítomnost alkoholu či návykových látek v těle.
Cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče. Řidič nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy.
Cílem silničních kontrol  bylo eliminovat dopravní nehody s účastí cyklistů. Statistická čísla byla alarmující. Za prvních šest měsíců na Karvinsku z celkového počtu 623 nehod, bylo účastníkem kolizí celkem 22 cyklistů. Za dva měsíce letních prázdnin došlo k nárůstu o 20 dopravních nehod s účastí cyklisty.
Nemalý podíl na těchto nehodách má alkohol. V srpnu bylo kontrolami odhaleno celkem 19 cyklistů, kteří jezdili pod vlivem alkoholu. Nejnižší hodnoty nadýchal jeden manželský pár - 0,26 a 0,24 promile v dechu. Další hodnoty už byly vyšší, v rozmezí od 0,46 do 1,66 promile.
Nelichotivé první místo obsadil 59letý vozka. V polovině srpna byl v Havířově, Na Kempách, kontrolován policisty ve čtyři hodiny odpoledne vozka s koňmi. Dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu, muž první zkouškou nadýchal 2,31, druhou 2,10 promile.
Sankce za akohol pro cyklisty
Podle litery zákona, ten kdo řídí vozidlo (motorové nebo nemotorové) bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky je ohrožen pokutou od 10 000 Kč do 20 000 Kč. Tato sakce platí je-li hodnota alkoholu v těle do jedné promile. V případě, je-li hodnota jedné promile alkoholu překročena může přestupce být pokutován v rozmezí od 25 000 do 50 000 Kč.
por. Mgr. Zlatuše Viačková, PIS Karviná

vytisknout  e-mailem