Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklisté a motorkáři pozor!

KRAJ - 24hodin 5 nehod nejzranitelnějších účastníků silničního provozu 

Královéhradečtí dopravní policisté, bohužel, konstatují, že za posledních 24 hodin došlo v celém kraji hned k pěti nehodám, při kterých se zranili cyklisté a motorkáři. Ve dvou případech se zranili motorkáři, v dalších třech případech cyklisté. Při těchto nehodách hrála u motorkářů hlavní roli zřejmě rychlost a nedržení se ve svém jízdním pruhu, kvůli čemuž nebyli schopni včas zareagovat. U cyklistů pak bylo hlavním důvodem nedání jim přednosti. U všech účastníků dopravních nehod, byly dechové zkoušky s negativním výsledkem.

Ačkoliv se policisté intenzivně věnují prevenci a dopravní policisté pravidelně v rámci dohledu nad silničním provozem cyklisty a motorkáře kontrolují, následky dopravních nehod jsou stále častěji velmi vážné až tragické. Jako tomu bylo naposledy v prvním červnovém víkendu při dvou smrtelných zraněních motorkářů.

To, že jsou milovníci kol a jedné stopy v hustém silničním provozu zranitelní, víme všichni. To, že někdy na silnicích chybí vzájemná tolerance a ohleduplnost mezi řidiči aut a nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, víme také. Pokud však nezačne každý sám u sebe, situace se těžko změní.

Řidiči motorových vozidel by tak měli být v letních měsících ještě mnohem obezřetnější, než kdy jindy a počítat s větším výskytem cyklistů a motoristů na silnicích. Je tak potřeba dávat větší pozor a dodržovat základní pravidla silničního provozu.

Někteří cyklisté a motorkáři jdou sami svým nezodpovědným chováním krizovým situacím a kolizím naproti. Někteří na kole zbytečně riskují, jezdí bez ochranných přileb (do 18 let povinná), se sluchátky v uších, bez osvětlení, nepoužívají reflexní prvky, aby byli dobře viditelní, a jezdí pod vlivem alkoholu. Zároveň se mnoho cyklistů mylně domnívá, že mají absolutní přednost. Častou příčinou dopravních nehod je i neohlédnutí se přes rameno při odbočování vlevo nebo nedržení se při kraji vozovky, jako tomu bylo zřejmě při kuriózní nehodě řidičky elektrokoloběžky, která se v pěti minutách střetla s dvěma cyklisty. To je jenom část výčtu nebezpečného chování cyklistů a motorkářů na silnicích našeho kraje.

por. Mgr. Lucie Konečná
16.6.2022, 08:45hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem