Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Cyklista nadýchal přes čtyři promile

KLADENSKO – Kuriózní přestupek v dopravě řešili policisté oddělení hlídkové služby. 

V neděli 13. června 2021 po třetí hodině odpolední si v Kladně ve Vrapické ulici policejní hlídka všimla cyklisty, který při jízdě na bicyklu značně kličkoval a nedařilo se mu držet rovnováhu.

Policisté se proto rozhodli předepsaným způsobem muže zastavit a požádat ho o prokázání totožnosti. Bylo zjištěno, že se jedná o cizince, který trvale žije na území České republiky. Dále byl kontrolovaný vyzván k provedení dechové zkoušky, čemuž vyhověl. Displej přístroje ukázal hodnoty 4,01 a 4,05 promile alkoholu v dechu. Muž navíc policistům doznal, že před jízdou požil nezjištěné množství vodky a vína. Odběr biologického materiálu hříšník odmítl.

Policisté muži zakázali další jízdu a sepsali s mužem oznámení o přestupku. Jízdní kolo si za přítomnosti hlídky převzal kamarád podezřelého muže.

Cyklista je z pohledu zákona řidičem a proto pro něj platí stejná pravidla a povinnosti.

O tom, že alkohol nepatří za volant, všichni řidiči moc dobře ví, ale přesto to někteří nerespektují. Stejný problém je i u cyklistů. I oni jsou účastníky provozu a i pro ně platí nulová tolerance alkoholu za řídítky. Podle Besipu způsobí 30 % všech nehod cyklistů ti, kteří jeli pod vlivem alkoholu. A to i přes to, že opilému cyklistovi hrozí při kontrole desetitisícové pokuty. Pokud opilý za řídítky způsobí nehodu se zraněním dalšího účastníka, může skončit i ve vězení.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
14. června 2021

vytisknout  e-mailem