Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cyklista byl obviněn

KLATOVSKO - Srážka cyklisty s chodcem a neposkytnutí pomoci. 

Policisté na oddělení obecné kriminality ukončili prověřování srážky cyklisty s chodem, který utrpěl zranění. Od komisaře převzal usnesení o zahájení trestního stíhání dvaasedmdesátiletý muž z obce na Klatovsku, který byl obviněn ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku spáchaného ve stadiu pokusu.

Dne 24. března letošního roku jel uvedený muž na jízdním kole po komunikaci v lesním úseku směrem na obec Luby nedaleko Klatov. Muž při jízdě v klesání a projetí mírné pravotočivé zatáčky třicet minut po čtrnácté hodině vjel do protisměru, kde procházel čtyřiasedmdesátiletý muž z obce u Klatov a držel po své levé straně jízdní kolo. Cyklista levou stranou řídítek zachytil o řídítka druhého jízdního kola a došlo k pádu obou mužů na komunikaci. Ke srážce došlo nedaleko železničního přejezdu. Z místa dopravní nehody cyklista odjel a zraněnému chodci neposkytl nezbytnou pomoc. Krátce po dopravní nehodě byl zraněný chodec nalezen ženou a mužem, kteří místem procházeli a přivolali zdravotníky. Následně policisté zjistili i cyklistu, který se podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem.

Policisté si vyžádali znalecký posudek z oboru zdravotnictví a podle soudně lékařského hodnocení se u zraněného muže jednalo o vážnou poruchu zdraví bezprostředně ohrožující poškozeného na životě.

Dále cyklista neposkytl zraněnému chodci pomoc.

Podle trestního zákoníku, řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.

nprap. Ladmanová Dana

8. srpna 2018

vytisknout  e-mailem