Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení ZÓNA 2013 vstoupilo do svého druhého dne

Zatímco první den byl ve znamení řešení mimořádné události v rámci elektrárny Dukovany na úrovni jednotlivých krizových štábů, během dnešního dne již probíhal nácvik praktických činností spojených s únikem radiace do okolí elektrárny. 

V Praze dne 27. března 2013
 
 
Cvičení ZÓNA 2013 vstoupilo do svého druhého dne.
 
Zatímco první den byl ve znamení řešení mimořádné události v rámci elektrárny Dukovany na úrovni jednotlivých krizových štábů, během dnešního dne již probíhal nácvik praktických činností spojených s únikem radiace do okolí elektrárny. K tomu podle scénáře došlo již 26. 3. 2013 a na základě této situace byl také stejného dne simulovaně vyhlášen nouzový stav.
V průběhu středy opět zasedaly štáby obou zasažených krajů, dále MV – generálního ředitelství HZS ČR, který při tomto cvičení plní úkoly v rámci ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a dalších cvičících subjektů.
Procvičovala se především organizace evakuace, zřizovaní evakuačních středisek, dekontaminace a činnost mobilních monitorovacích skupin radiační monitorovací sítě.
Dopoledne proběhla v Kožichovicích praktická ukázka dekontaminace osob a techniky po zásahu u simulované dopravní nehody v zóně havarijního plánování. Této ukázky se účastnil i 1. náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška.
 „Smyslem dnešní akce, stejně jako celého cvičení, je vyzkoušet v reálné podobě spolupráci státní správy, Ústředního krizového štábu a Kraje Vysočina. Musím říct, že se zásahem i samotným jeho průběhem jsem velmi spokojen,“ okomentoval praktickou ukázku Jaroslav Hruška na tiskovém brífingu přímo v místě akce. Dodal také, že je zatím příjemně překvapen tím, jak funguje krizová komunikace veškerých složek, které se podílejí na řešení této mimořádné události.
„Nejen dnešní veřejná ukázka, ale i to, jak od včerejšího dne bez zádrhelů funguje komunikace Ústředního krizového štábu, dokazuje, že Zóna 2013 opravdu není zbytečnou megalomanskou akcí, ale důležitým nácvikem krizové situace, která pravděpodobně nikdy nenastane, na niž však musíme být přesto připraveni,“ řekl také náměstek Jaroslav Hruška.
 
 
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem