Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cvičení Safeguard 2017 doprovodily dynamické ukázky

Jihočeský kraj - Vojáci odrazili útok kamionu i letadla na Temelín, zapojeni byli i policejní specialisté. 

Čtyři dny cvičily dvě stovky vojáků, policistů a specialistů společnosti ČEZ ochranu Jaderné elektrárny Temelín proti teroristickému útoky. Cvičení dnes ukončily dynamické ukázky, během kterých vojáci odvraceli simulovaný útok letadla a kamionu na jihočeskou jadernou elektrárnu. Zítra se vojáci i s technikou vrátí zpět na své základny.

Nákladní vozidlo se snaží prorazit zátarasy. Následuje střelba. Vojáky posiluje speciální policejní jednotka, která zajišťuje prostor kolem vozidla. Policejní pyrotechnik hledá a následně zajišťuje výbušninu. Taková byla ukázka reakce vojáků a policie při ochraně jihočeské elektrárna proti teroristickému útoku.

Na čtyřdenní cvičení se z Boletic k Temelínu přesunula osmdesátka vojáků z aktivní zálohy, která vybudovala dvě kontrolní stanoviště. Jedno u infocentra a druhé u čerpací stanice Hněvkovice.

„Jaderná elektrárna Temelín náleží k objektům důležitým pro obranu státu, což znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků AČR k zabezpečení ochrany a ostrahy. Každé cvičení, které prověřuje spektrum našich schopností, v tomto případě schopnost ubránit ohrožený objekt, je pro nás vždy přínosem. Při cvičení Safeguard je kladen důraz na společný výcvik a součinnostní vazby mezi profesionálními vojáky, příslušníky Aktivní zálohy, policisty a společností ČEZ,“ uvedl k účasti Armády České republiky a její Aktivní zálohy plukovník Petr Gajdoš, náčelník odboru obranných příprav sekce rozvoje a plánování schopností MO.

Důležitou ochranou proti nájezdu vozidla z hlavní silnice je umělé vyvýšení areálu elektrárny. To, ale i stálou přítomnost policie v jihočeské elektrárně, v minulosti ocenili i mezinárodní odborníci na fyzickou ochranu jaderných zařízení ze státních jaderných dozorů. „Jaderná elektrárna a její ochrana je jednou z hlavních priorit jihočeské policie. Safeguard 2017.JPGK tomuto úkolu přistupujeme velmi odpovědně a všechna realizovaná cvičení, včetně dnešního, jsou toho důkazem. Za policii se dnes cvičení účastnilo kolem dvou desítek policistů. Cvičili nejen policisté zapojeni do ukázek, ale také operační důstojníci, policisté speciální jednotky a pracovníci krizového řízení. Důležitá je i vzájemná komunikace a rozdělení úkolů,“ řekl policejní ředitel plk. Luděk Procházka.

Temelín cvičí dvakrát ročně společně s policií, jednou měsíčně si řešení nestandardních situací trénuje sám. V rámci elektrárny se do vojenského cvičení zapojila téměř stovka lidí. Zúčastnila se kompletní ostraha, byl svolán havarijní štáb. Na běžný provoz cvičení nemělo vliv. „Pokud by podobné nebezpečí hrozilo, tak hlavní ochrana by byla na státu, který k tomu má příslušné nástroje. Nicméně
i my bychom posilovali svoji bezpečnost. V nejvážnějším případě bychom uzavřeli elektrárnu a v areálu by zůstalo pouze několik desítek lidí zajišťující provoz,“
uvedl Roman Havlín, ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Ve speciálním bezpečnostním režimu byl perimetr 25. protiletadlového pluku ze Strakonic, který byl ohraničen kilometr dlouhým žiletkovým plotem. Strakonický pluk si totiž k Temelínu přivezl zařízení pro odpalování raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. Ti během cvičení vyzkoušeli zásah proti malému dopravnímu letadlu.

Marek Sviták JE Temelín

Jiří Matzner  PČR

vytisknout  e-mailem