Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení na státní hranici bylo ukončeno

Prověřena byla především komunikace, logistika a koordinace jednotlivých složek. 

Cvičení na státní hranici se Slovenskem se dnes zúčastnilo na 300 policistů, 140 vojáků Armády ČR a 30 celníků, kteří nacvičovali situaci, která by nastala po případném rozhodnutí Vlády ČR o znovuzavedení kontrol na státní hranici, především v souvislosti s poznatky spojenými s možným závažným ohrožením vnitřní bezpečnosti ČR. V souladu se schengenským hraničním kodexem byly na šestnácti hraničních přechodech prováděny namátkové kontroly vozidel a takzvanou zelenou hranici cvičně střežili policisté s vojáky ve smíšených hlídkách. Cílem cvičení bylo také odzkoušení systému třístupňového řízení opatření a ověření aktuálnosti a správnosti operačních plánů. V rámci cvičení Policie ČR disponovala mimo jiné novou speciální technikou na ochranu hranic, jako jsou například tzv. Schengenbusy nebo heart-beat detektory a terénní vozidla.

„Na stav, kdy budeme nuceni znovu zavést hraniční kontroly, musíme být připraveni. Přestože tento rok jsou počty odhalených nelegálních migrantů na našem území o 40 % nižší než v loňském roce, situace se může rychle změnit s ohledem na mezinárodní situaci. Dnešní cvičení ukázalo, že jsme schopni našim úkolům dostát a k tomu je účinně koordinovat s dalšími bezpečnostními sbory a Armádou ČR,“ uvedl ke cvičení policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

Dnešní cvičení, kterého se přímo na státní hranici zúčastnil také první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, potvrdilo, že Policie ČR je ve spolupráci s dalšími bezpečnostními složkami státu schopna zaujmout stanoviště na státní hranici do pěti hodin od vyhlášení znovuzavedení kontrol. Drobným nedostatkem, který jsme díky tomuto cvičení odhalili, je problém s nedostatečným rádiovým spojením na zelené státní hranici v odlehlých oblastech příhraničí. Koordinace jednotlivých sborů a stupňů velení však byla úspěšná.

„Armáda ve spolupráci s Policií ČR během součinnostního cvičení prověřila reálnost zpracovaného operačního plánu. Zejména dojezdové časy do určených příjmových míst policie a poté zaujetí jednotlivých stanovišť na státní hranici se Slovenskou republikou. Dále jsme vyzkoušeli systém velení a řízení a aktivaci vyčleněných sil a prostředků, čímž cvičení splnilo svůj účel,“ zhodnotil náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář. 

 „Součinnostní cvičení vnímáme jako velmi pozitivní, odhalení určitých nedostatků je pro nás všechny námětem a zamyšlením do budoucnosti, jak být jako celek úspěšní,“ doplnil zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel plk. Lumír Šatran.  

V rámci cvičení na státní hranici se Slovenskem policisté zadrželi dvě osoby v celostátním pátrání a jednu osobu v souvislosti s řízením vozidla i přes vyslovený zákaz řízení motorových vozidel.

Opatření na německé a rakouské hranici nepotvrdilo zvýšený tok žadatelů o azyl z německých a rakouských azylových zařízení na území České republiky.

27. září 2016
kpt. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem