Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cvičení Aktivní střelec

Ms kraj: Ozbrojený pachatel – námět prověřovacího cvičení  

Obyvatelé
strlece 1.JPG
Ostravy-Výškovic měli včera možnost pozorovat policisty, ale i další složky Integrovaného systému, při akci. Dopoledne totiž proběhlo poblíž objektu a na samotné půdě fakulty Vysoké školy báňské taktické cvičení „Aktivní střelec 2013. Přestože hrozba i následky byly simulované, vše vypadalo naprosto věrohodně…
 
Včerejší taktické cvičení, které bylo „pod taktovkou“ Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, se uskutečnilo v souladu s plánem cvičení složek Integrovaného záchranného systému schváleným Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. Cílem cvičení „Aktivní střelec 2013“ bylo ověřit postupy policie při střelbě ve školním zařízení s velkým počtem zraněných osob a součinnost složek Integrovaného záchranného systému.
 
K tématu je možné konstatovat, že ani policisté nejsou schopni obdobným útokům a situacím zabránit, jedná se o naprosto nezávislé rozhodnutí jednotlivce. Policisté však musí být co nejlépe vycvičeni a mít prostředky tyto události efektivně řešit a maximálně eliminovat následky na zdraví obyvatel. 
 
Jaký byl námět včerejšího cvičení? Ozbrojený muž vtrhl do budovy školy, kde bez varování začal střílet
strelec 2.JPG
do zde nacházejících se osob.
 
 
Akce policistů, jejichž úkolem bylo zastavení a eliminace jednání střelce v co nejkratším čase a zajištění bezpečí pro ohrožené osoby, začala krátce po desáté hodině. Integrované operační středisko přijalo na tísňové lince hovor. Ozbrojený muž střílí po lidech, místem útoku je fakulta Vysoké školy báňské v Ostravě-Výškovicích.
 
 
Policisté operačního střediska na místo vyslali policisty pořádkové, kriminální i dopravní policie. Vzhledem k charakteru oznámení byla vyslána i zásahová jednotka a speciální pořádková jednotka krajského ředitelství. Na místě pak nechyběli ani členové týmu krajského ředitelství pro poskytování psychologické pomoci obětem trestné činnosti a obětem za mimořádných událostí, včetně poskytování pomoci zasahujícím policistům. Svou úlohu sehráli i další policisté zajišťující servis zasahujícím kolegům.
 
S ohledem na charakter akce
strelec 4.JPG
si velení na místě převzal ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáš Kužel.
 
 
Již v této chvíli je možné konstatovat, že příjezd prvních policistů na místo, kteří byli určeni k zákroku a zakročili, byl včasný. Na místo ve velmi krátké době přijeli i zdravotníci a hasiči a městská policie. Do 15 minut od vyrozumění byli na místě i členové zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství. Policisté v objektu zpacifikovali pachatele, propátrali prostor školy a po zajištění bezpečného prostoru zajišťovali první pomoc zraněným osobám. Ty byly předány zdravotníkům k ošetření. Nakonec byly vyklizeny prostory budovy a věc byla předána kriminalistům. Při akci bylo rovněž důležité zajištění dopravní obslužnosti – dopravní policisté ve spolupráci s hlídkami z obvodních oddělení usměrňovali v místě dopravu a zajišťovali, aby se vozidla zdržovala a projížděla v bezpečné vzdálenosti od místa události. Totéž samozřejmě platilo pro vymezení prostoru kolem objektu, kde k útoku došlo – policisté museli zamezit pohybu občanů v určitém prostoru.
 
Důležité bylo rovněž následné prvotní vyhodnocení cvičení. Je však zřejmé, že splnilo svůj účel
strelec 3.JPG
– ověřit postupy nejen policistů, ale součinnost všech složek Integrovaného záchranného systému. Každopádně, policisté pachatele zneškodnili a zabránili mu v ohrožování dalších osob.
 
 
Na tomto cvičení se podílely desítky policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a další složky Integrovaného záchranného systému – Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Dále strážníci Městské policie Ostrava. Jako hosté – pozorovatelé se cvičení zúčastnil 1. náměstek hejtmana kraje JUDr. Josef Babka, ředitel ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. doc. Ing. Martin Hrinko, Ph.D., MBA, další policisté z Policejního prezidia ČR a z několika policejních krajských ředitelství. Poděkování patří rovněž Českému červenému kříži za dokonalé maskování zraněných osob a Vysoké škole báňské, která uvolnila prostory.
strelec 5.JPG
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 4. 2013
 
 
                                                                                                             
 
 

vytisknout  e-mailem