Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čtyři obvinění na úseku hospodářské kriminality

PŘÍBRAMSKO - Dva muži se dopouštěli podvodů na internetu, muž se ženou zneužívali dávky nemocenského pojištění. 

Podvody na internetu
Kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Příbrami obvinili z pokračujícího trestného činu podvodu dva 27leté muže. Během tří let se neoprávněně obohatili o více než jeden milion korun. Opakovaně nabízeli na různých internetových serverech k prodeji notebooky, mobilní telefony či grafické karty. Za zboží si nechávali od kupujících dopředu zasílat na bankovní účty finanční prostředky, věci jim ale nikdy nedodali nebo zaslali úplně jiné. Dotyční vystupovali pod smyšlenými jmény a údaji.

Dále přes inzeráty nakupovali elektroniku, kdy prodejcům posílali zfalšovaná potvrzení o údajném převodu dohodnuté částky, zboží poté převzali, ale skutečně za něj nikdy nezaplatili. Následně přestali s prodávajícími komunikovat. Nyní mužům hrozí až osmiletý pobyt ve vězení.


Chtěli získat vyšší dávky nemocenského pojištění
Škodu přesahující 300 tisíc korun způsobil svých jednáním 64letý muž a 32letá žena. Jejich snahou bylo neoprávněně získat finanční prostředky, a to formou zneužití dávek nemocenského pojištění, kdy uvedli v omyl Českou správu sociálního zabezpečení. V roce 2009 za účelem zajištění vyšších nemocenských dávek a dávek peněžité pomoci v mateřství zvýšil obviněný muž přítelkyni svého syna měsíční platový výměr na dvojnásobek. Dotyčná u něj byla zaměstnána na pozici administrativní pracovnice. Přitom věděl, že je těhotná a nebude schopna dlouhodobě vykonávat danou činnost. Ženě pak byly vyplaceny dávky v takové výši, na které by neměla nárok.

Následně spolu ještě v roce 2011 účelově sjednali pracovní poměr, aby žena mohla získat dávky peněžité pomoci v mateřství. Na základě této uzavřené smlouvy získali další dávky nemocenského pojištění i v roce 2014. Policisté oba nyní obvinili z přečinu podvodu ve spolupachatelství, za což stanovuje trestní zákoník jeden rok až pět let odnětí svobody.
 


por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
6. říjen 2015

vytisknout  e-mailem