Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Protest taxikářů - online

Policie připravuje v souvislosti s avizovaným protestem taxikářů opatření. 

Pražská policie připravuje v souvislosti s čtvrtečním avizovaným protestem taxikářů v metropoli adekvátní bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet jak policisté, tak strážníci městské policie. Oproti minulé stávce, která proběhla začátkem října loňského roku blokováním provozu v okolí letiště Václava Havla, není forma čtvrtečního protestu nijak konkretizována. Nicméně na základě informací z otevřených zdrojů se nedá vyloučit opětovně forma nějaké hromadné protestní jízdy nebo snaha o blokování dopravy v metropoli.

Policie již několik dní vede intenzivní jednání se všemi zainteresovanými stranami a připravuje se na všechny možné varianty a scénáře, které mohou nastat. V tuto chvíli nechceme spekulovat o případných postupech, které budou zvoleny, ale vše bude směřovat k tomu, aby se protesty dotkly dopravy v metropoli co nejméně. Prioritou bude tedy zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté budou postupovat v mezích zákona a případné porušení příslušných zákonných ustanovení dokumentovat a postihovat.

Touto cestou chceme zároveň upozornit všechny, kterých se čtvrteční protest může dotknout, aby své plány a cesty těmto předem známým faktům přizpůsobili a případně v maximální možné míře pro přepravu v metropoli využívali prostředky MHD, zejména metro.

Aktuální informace o průběhu bezpečnostního opatření budou ve čtvrtek přes den k dispozici v online zpravodajství pod tímto odkazem. Důležité informace bude Policie ČR zveřejňovat i prostřednictvím https://twitter.com/PolicieCZ a na http://bezpecnost.praha.eu/udalosti.

por. Bc. Jan Daněk – 7. 2. 2018

Online zpravodajství o průběhu bezpečnostního opatření:

Pátek 9. 2. 2018

20:30 – Policisté spolu se strážníky během dnešního protestu taxikářů uložili 46 pokut v celkové výši přesahující 20 tisíc korun. Deset přestupků oznámili správnímu orgánu a v jednom případě uložili kauci.

13:30 hod. – Pražská policie připravila opatření v souvislosti s dnešním protestem taxikářů. V ulicích jsou policisté, kteří budou dělat maximum proto, aby byly dopravní komplikace co nejmenší. Podle aktuálních informací by se měli taxikáři přesunout okolo 14 hodiny do centra metropole na Wilsonovu ulici. Prosíme všechny, kterých se může dnešní protest dotknout, aby své plány a cesty těmto informacím přizpůsobili a případně v maximální možné míře pro přepravu v metropoli využívali prostředky MHD, zejména metro.

Čtvrtek 8. 2. 2018

19:30 – Policisté během dnešního opatření zkontrolovali 171 řidičů, uložili 31 pokut v celkové výši téměř 16 tisíc korun, oznámili nebo vyrozuměli o přestupku ve 24 případech a zadrželi jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu.

16:00 – Jeden z účastníků protestu házel v centru metropole dýmovnice. Policisté muže zajistili a skončil na místním oddělení pro podezření z protiprávního jednání.

15:20 – Policistům při odhalování přestupků pomáhá i vrtulník. Oba řidiči na videu, v bílém i černém vozidle, kteří jeli jako první, byli policisty zastaveni a řešeni. (viz. video „Pomalá jízda“)

15:00 - Mezi řidiči vozidel taxi, kteří bezdůvodně pomalou jízdou bránili provozu, byl i jeden, který měl platný zákaz řízení motorových vozidel. Pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání skončil na místním oddělení policie.

14:15 – Policisté zastavují první řidiče taxi, kteří jsou podezřelí z bezdůvodně pomalé jízdy. (viz. přiložené video) V tuto chvíli je v centru metropole běžný provoz. Nicméně i tak žádáme motoristy, aby do centra nejezdili vozidly.

13:30 – Řidiči taxi vyrážejí ze Strahova po avizovaných trasách a podle organizátorů mají v centru metropole jezdit dvě hodiny. Policisté jsou připraveni dělat co je v jejich silách, aby byly dopravní komplikace co nejmenší.

12:00 - Účastníci protestu TAXI zveřejnili plánovanou trasu protestní jízdy Prahou. Krátce po půl jedné chtějí vyrazit ze Strahova ve dvou kolonách, kdy první zamíří Holečkovou, Zborovskou, Bulharem na magistrálu, druhá směrem na  Chotkovu, Patočkovu, Holešovice a magistrálu. Veřejnost by se tak měla připravit na očekávané dopravní komplikace.

11:30 - Policie situaci na Strahově monitoruje i s využitím vrtulníku (video přiloženo)

10:00 - Policisté a strážníci jsou po instruktáži a připraveni reagovat na případné komplikace v dopravě v souvislosti s protestem taxikářů. V tuto chvíli se sjíždí jednotliví taxikáři na Strahově. Policisté jsou na místě a monitorují situaci.

Odkazy do noveho okna

1 Zajištěná dýmovnice

1 Zajištěná dýmovnice 

Detailní náhled

2 Zajištěná dýmovnice2

2 Zajištěná dýmovnice2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem