Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Čtěte pozorně své elektronickou komunikaci

KRAJ: Při platbách je nutné být opatrný. 

Jihomoravští policisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality od května letošního roku řeší desítky případů podvodných e-mailů. Téměř dvě stovky poškozených firem obdrželo e-mail, který se na první pohled tváří věrohodně. Legenda je velmi jednoduchá a vždy stejná. Účetní konkrétní firmy obdrží e-mailovou zprávu, kdy se její  finanční ředitel či majitel firmy dotazuje, zda může být zaplacen určitý finanční obnos. Požadavek je od 9 000 do 140 000 Eur. Účetní pak řediteli potvrdí, že je možno tuto finanční částku proplatit. V některých případech řediteli sdělí i sumu jakou v současné době mají na účtu. Ředitel opět elektronickou formou dá účetní pokyn k proplacení požadované částky s dalšími instrukcemi. Oznámí ji také, že doklady dodá později a do účelu platby, aby napsala například seminář, elektrické stroje  apod. Účetní platbu následně provede. Tímto způsobem poškozené firmy již odeslaly více než 30 milionů korun.  Další firmy včas podvod odhalily a platbu neprovedly. V takových případech činí škoda více než 150 milionů, které byly po firmách požadovány.

Dopadení a odhalení pachatele je v těchto případech velmi složité. Elektronická komunikace probíhá ze zahraničí, kde končí i finanční částky podvodně vylákané z firem.

Ochranou před takovými případy je především dobře nastavená interní komunikace uvnitř firem – kontrolní mechanismus. Je důležité věnovat pozornost takovýmto požadavkům a při sebemenším podezření si ověřit, zda požadavek je opravdu od osoby, která toto požaduje.

Jihomoravští policisté upozorňují na tento druh podvodu – SPEAR FISHING - s cílem upozornit firmy k vyšší obezřetnosti při provádění plateb. Podrobnější informace naleznete v přiložené prezentaci.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 12. prosince 2017

vytisknout  e-mailem