Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Co je skimmovací zařízení?

Skimmovací zařízení je technické zařízení umožňující zkopírování citlivých údajů z platební karty. Taková zařízení bývají nejčastěji složena ze dvou samostatných částí:

  1. Čtečky magnetických proužků platebních karet, která bývá nainstalována viditelným nebo skrytým způsobem do prostoru originální čtečky (otvor, štěrbina pro vstup platební karty). Čtečka je obecně vybavena mj. magnetickou hlavou, paměťovým zařízením pro uchování dat, zdrojem.
  2. Lišty, či jiného vhodného komponentu, který je osazen obrazovým a zvukovým záznamovým zařízením, umožňujícím získat PIN kód. Lišta, či jiný vhodný komponent je obecně mj. vybaven miniaturní digitální kamerkou, paměťovým zařízením a zdrojem.

V ČR se lze nejčastěji setkat s bankomaty typu WINCOR-NIXDORF  (WN) a NCR, které jsou opatřeny těmito logy:

     


 

BANKOMATY WINCOR NIXDORF

a) Nelegální čtečka magnetických proužků platebních karet  

Pro bankomaty typu WN je charakteristické šedé antiskimmovací hrdlo, kterým je opatřen vstup pro platební kartu.

 

ukázka nasazení nelegální čtečky do antiskimmovacího nástavce                



           



 

b) Nelegální lišta, či jiný komponent sloužící k zaznamenání PIN kódů

Lišta, ve které je uložena mikrokamerka a další elektronické součástky – její umístění je obvykle takové, aby mikrokamerka mohla zachytit zadávání PIN kódů – v horní části bankomatu či v horní části nad obrazovkou, popřípadě v místě otvoru pro výdej hotovosti.
 


   


 




 

BANKOMATY NCR

Pro bankomaty typu NCR je charakteristický zelený antiskimmovací nástavec

      

 


a) Nelegální čtečka platebních magnetických proužků platebních karet

 
Původní antiskimmovací nástavec je celý překryt nelegálním nástavcem se snímací hlavou. Informační destička obsahuje zdroj a paměťové médium. I v tomto případě lze rozpoznat nelegální snímací hlavu.
   
 

Případ, kdy je antiskimmovací nástavec                                                                                             snímací hlava
doplněn o skimmovací zařízení (dvoudílné).




 

 
Nelegální čtečka je tvořena pouze jednou částí, která obsahuje snímací hlavu, paměť a baterii; snímací hlava je opět dobře viditelná.




          antiskimm. nástavec pravý                                            antiskimm. nástavec osazený nelegální čtečkou


 

Případ, kdy nelegální čtečka a minikamera byly zabudovány tzv. „2v1“ a přelepeny přes originální čtečku platebních karet.






b) Nelegální lišta, či jiný komponent sloužící k zaznamenání PIN kódů

Policejní orgány registrují různé typy optických zařízení k odpozorování PIN kódů na bankomatech typu NCR:


                    bankomat bez lišty s mikrokamerkou                      bankomat s lištou s mikrokamerkou


 

neoriginální komponent, ve kterém je uložena                                                  další způsob umístění mikrokamerky-
mikrokamerka                                                                                                        přes výdej hotovosti (jiný typ ATM)





 

         neoriginální komponent, ve kterém je uložena                                            další způsob umístění mikrokamerky-
                                 mikrokamerka                                                               


 







Detail různých typů vnitřní čtečky, která bývá zasunuta až do zadní části originální čtečky, tudíž je bez zásahu servisního technika běžným klientem nezjistitelná (bankomaty NCR, WN), včetně fotografie srovnání skimmovacího zařízení vůči platební kartě.                                        

Obecně lze konstatovat, že kopírovací zařízení a krycí lišty, či jiné komponenty skimmovacích zařízení jsou vesměs vyráběny sériově, jsou čím dál více sofistikovanější a tím hůře odhalitelné běžným klientem banky. Zařízení jsou zhotoveny z velmi podobných materiálů, ze kterých je samotný bankomat vyroben. V praxi se policejní orgány  již setkaly se skimmovacími zařízeními, které byly vyráběny prostřednictvím 3D tiskárny.

vytisknout  e-mailem