Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra se rozhlížela, ale nejen na přechodech

NÁCHODSKO – Náchodská policie se zapojila do celostátní akce 

zebraFoto/Policie ČR
Také náchodská policie se v těchto dnech zapojila do celostátní dopravně bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“, probíhající v celé republice ve dnech 1. až 4. září 2015. Ve středu 2. září se dopravní policisté, společně s policejní preventistkou a pracovnicí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, vydali na vytipované přechody pro chodce a místa určená pro přecházení. V ranních hodinách mezi sedmou a osmou se sešli v Náchodě na Plhově, po poledni pak poblíž okružní křižovatky Slávie
.
 
Tak jako každým rokem policisté hovořili s přecházejícími dětmi i dospělými o tom, jak správně a hlavně bezpečně překonat vozovku. Opakovali nejen, že chodci nemají na přechodu absolutní přednost, což ostatně již věděl každý, ale také nutnost správného rozhlédnutí, odhadu vzdálenosti, navázání očního kontaktu s řidičem i vstoupení na přechod až po zastavení vozidla.
 
místo pro přecházení
Nejen dětem, ale i dospělým pak vysvětlovali rozdíl mezi označeným přechodem pro chodce a pouhým místem pro přecházení. Místo pro přecházení je upravený chodník snížením, aby mohli chodci snadněji vstoupit do vozovky a přejít ji, nemají však přednost před automobily. Musejí čekat, až nic nepojede, nebo až auto zastaví a pustí je. Přitom však musejí zachovávat maximální opatrnost a kontrolovat, zda je pustily i automobily z opačného směru. Pokud ne, tak do vozovky nesmějí vstoupit. Takových míst pro přecházení je zejména v Náchodě nově vybudováno hned několik, například na Plhovské ulici poblíž Lidlu, nebo právě u okružní křižovatky Slávie.
 
Řada lidí se totiž jen domnívala, že na přechod zapomněli namalovat tu proslulou zebru… Jenže, ani ta, jak je známo, se za nás nerozhlédne, a proto to musíme udělat pokaždé my sami. Nutno dodat, že přítomnost policistů a jejich rady jak malí, tak velcí chválili. Dětské chodce policisté za jejich odpovědi odměnili notýsky s logem akce a preventivními radami.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
3. 9. 2015 v 12.00 hodin
Odkazy do noveho okna

místo pro přecházení

místo pro přecházení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem