Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vyhaslo 16 životů

Za prvních devět měsíců letošního roku 

 
Vyhodnocení dopravní nehodovosti v okrese Hradec Králové za období od 1.1. do 30.9.2008
 
   Za prvních devět měsíců letošního roku bylo na území okresu Hradec Králové  evidováno celkem 1 959 dopravních nehod (dále jen „DN“). Za stejné období roku 2007 jich bylo 2 320. Z toho v obci se stalo 1 439 DN (v roce 2007 - 1 690). Mimo obec jich účastníci silničního provozu zavinili 520 (v roce 2007 - 630).
     Od začátku roku na silnicích zemřelo 16 osob (v roce 2007 - 16),  těžce zraněno 53 osob (v roce 2007 - 76) a lehce zraněno 275 osob (v roce 2007 - 260).
     Celková škoda dosáhla 93,1 mil. korun (v roce 2007 - 108,1 mil. korun).
     Nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy 1 238 (v roce 2007 - 1 532). Za ním následovaly nedání přednosti v jízdě 376 (v roce 2007 - 419), nepřiměřená rychlost jízdy 213 (v roce 2007 - 210) a nesprávný způsob předjíždění 35 (v roce 2007 - 65). Alkohol se na dopravních nehodách podepsal v  63 případech (v roce 2007 - 69).
                                                                                                                  
Zavinění dopravních nehod:                        2008          2007        
Řidičem motorového vozidla                            1 832         2 190
Řidičem nemotorového vozidla                             28              39
Chodcem                                                              10              12
Zvířetem                                                               78              68
 
 
Dopravní nehody dle místa:                         2008          2007                                      
silnice 1. třídy                                                      705            891  
silnice 2. třídy                                                      214            257
silnice 3. třídy                                                      220            247
místní komunikace                                               798            899
účelová komunikace - parkoviště                         19              23   
 
 
Rozbor dopravních nehod podle dnů a hodin
 
     Za prvních devět měsíců roku 2008 se nejvíce dopravních nehod stalo v pátek - 372 (mezi 14:00 - 16:00 hodinou - 69). Na druhém místě bylo pondělí - 340 (mezi 14:00 - 16:00 - 58). Nejméně dopravních nehod policisté evidovali v neděli - 157 (mezi 8:00 - 10:00 - 3). 
 
 
Některé tragické dopravní nehody:
 
Předměřice nad Labem - vyhasly dva lidské životy 
    V sobotu 23. února 2008 krátce po 20:00 na ulici Průmyslová v Předměřicích nad Labem dvaačtyřicetiletý řidič osobního vozidla Škoda 105 L z okresu Hradec Králové zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal s vozidlem smyk a následně najel na krajnici, kde prorazil železobetonová svodidla. Poté se vozidlo přetočilo proti směru jízdy a narazilo do stromu. Při nehodě utrpěla sedmadvacetiletá spolujedoucí smrtelná zranění. Řidič byl převezen do nemocnice, kde později následkům svých zranění podlehl. Spolujedoucí ani řidič nebyli připoutáni bezpečnostním pásem. Celková škoda byla vyčíslena na šestnáct tisíc korun.
 
Lodín - usmrcen motocyklista 
    V neděli 24. února 2008 kolem 17:10 v obci Lodín osmačtyřicetiletý řidič motocyklu Suzuki z okresu Hradec Králové zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a po projetí levotočivé zatáčky vyjel mimo silnici, kde havaroval do mostku. Řidič, který neměl během jízdy na hlavě ochrannou přilbu, utrpěl při havárii těžká zranění, kterým při transportu vrtulníkem do nemocnice podlehl. Škoda na motocyklu je odhadnuta na 60 tisíc korun.
 
Všestary - usmrcen cyklista 
     V neděli 1. června 2008 krátce po 1:00 v obci Všestary osmatřicetiletá řidička osobního automobilu Renault cizí státní příslušnosti se na úseku táhlé levotočivé zatáčky střetla zezadu s cyklistou. Při střetu utrpěl dvaatřicetiletý cyklista z Hradce Králové zranění, kterému na místě podlehl. Ke zranění osob ve vozidle nedošlo. Provedená dechová zkouška na alkohol skončila u řidičky s negativním výsledkem. Hmotná škoda na vozidle Renault činí 10 tisíc korun a na pánském jízdním kole Favorit je odhadnuta na 2 tisíce korun. Příčina a míra zavinění je v šetření.
 
Roudnice - dvě osoby usmrceny 
     Ve středu 18. června 2008 kolem 7:55 v obci Roudnice dvaaosmdesátiletý řidič osobního automobilu Hyundai Getz z okresu Hradec Králové pravděpodobně nedal přednost v jízdě nákladnímu automobilu Daf s přívěsem a s tímto se následně střetl. Ve vozidle Hyundai byl usmrcen řidič a čtyřiasedmdesátiletá spolujedoucí. Ke zranění dalších osob nedošlo. U řidiče nákladního vozidla nebyl zjištěn alkohol. Škoda na automobilu Hyundai činí 100 tisíc korun a na nákladním automobilu je odhadnuta na 150 tisíc korun.
 
Zachrašťany - usmrcen chodec
     Ve čtvrtek dne 17. července 2008 kolem 00:01 v obci Zachrašťany sedmadvacetiletý řidič osobního automobilu Škoda 105 S z okresu Hradec Králové zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a na středu silnice srazil chodce. Při střetu utrpěl sedmašedesátiletý chodec z okresu Hradec Králové zranění, kterému na místě podlehl. Ke zranění jiných osob nedošlo. Vozidlo skončilo v silničním příkopu. Provedená dechová zkouška na alkohol skončila u řidiče s negativním výsledkem. Škoda na osobním automobilu činí 10 tisíc korun.
 
 
Smiřice - jeden mrtvý a dopravní kolaps
Hromadná dopravní nehoda čtyř automobilů
      Dopravní nehoda se stala ve čtvrtek 24. července 2008 kolem 07:19 u Smiřic na Královéhradecku. Řidič osobního automobilu značky Volvo z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměrné části vozovky, kde bočně narazil do nákladního vozidla Daf s návěsem (řidič 32 let, okres Náchod) a následně do boku vozidla Nissan Almera (řidič 53 let, okres Pardubice). Vlivem střetu vyjelo vozidlo Daf do protisměru, kde se čelně střetlo s protijedoucím vozidlem Fiat Ducato (řidič 61 let, okres Náchod), jehož řidič na následky zranění na místě zemřel. Po střetu skončilo vozidlo Daf s návěsem, automobil Fiat Ducato a vůz Nissan Almera v silničním příkopu. Provedená dechová zkouška u řidiče vozidla Daf a Nissan skončila s negativním výsledkem. Řidič vozidla Daf byl převezen do královéhradecké fakultní nemocnice na prohlídku. Ostatní účastníci dopravní nehody vyvázli bez zranění. 
      Pravděpodobný viník (41 let, okres Pardubice) z vozidla Volvo z místa dopravní nehody odešel. Následně po něm policisté vyhlásili pátrání. Před 14:00 se sám přihlásil na policejní služebně ve Dvoře Králové nad Labem. Po příchodu na policii se podrobil dechové zkoušce, která byla negativní. Poté byl převezen na policii do Hradce Králové, kde byl vyslechnut. Z dosavadního šetření vyplývá, že řídil vozidlo Volvo. Po výslechu byl propuštěn na svobodu.
    Příčina dopravní nehody a míra zavinění, při které vznikla škoda za přibližně 900 tisíc korun, je předmětem dalšího šetření.
    Policejní komisař ještě týž den zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, kde zákon stanoví trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
    O závažnosti uvedené dopravní nehody svědčí fakt, že doprava na tomto úseku byla obnovena až kolem 16. hodiny.   
   Dne 25. července 2008 probíhaly výslechy účastníků dopravní nehody. Na místo nehody se dostavil soudní znalec z oboru silniční a městské dopravy k vyloučení, či potvrzení technické závady. Na základě vyhodnocení důkazů bude rozhodnuto o sdělení obvinění. Dne 24. července 2008 byla řidiči vozidla Volvo odebrána krev na zjištění alkoholu. Vzhledem k tomu, že dechová zkouška skončila s negativním výsledkem, mu nebylo odebráno řidičské oprávnění.
    Dne 28. července 2008 jsme obdrželi ze zdravotnického zařízení výsledek odběru krve řidiče vozidla Volvo, který byl proveden ve čtvrtek 24. července 2008, jehož výsledek je negativní.
   Dne 29. července 2008 bylo řidiči vozidla Volvo sděleno obvinění z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, kde zákon stanoví trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
 
Ledce - dvě smrtelná zranění
     Dne 24. července 2008 kolem 16:40 v katastru obce Ledce dvaadvacetiletý řidič osobního automobilu BMW z okresu Rychnov nad Kněžnou zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a při projíždění levotočivé zatáčky dostal smyk. S autem přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím osobním vozidlem Škoda Fabia. Ve vozidle BMW byl smrtelně zraněn řidič a dvacetiletá spolujezdkyně z okresu Rychnov nad Kněžnou. Třiatřicetiletý řidič fabie a pětatřicetiletý spolujezdec oba z okresu Rychnov na Kněžnou byli s těžkými zraněními převezeni do královéhradecké fakultní nemocnice. Alkohol byl u řidiče vozidla Škoda Fabia vyloučen provedenou dechovou zkouškou. Škoda na vozidle BMW je odhadnuta na 90 tisíc korun a na automobilu Škoda Fabia Combi je vyčíslena na 200 tisíc korun.
 
Rusek - Skalička - usmrcen motocyklista
     V neděli 14. září 2008 kolem 12:45 mezi Rusekem a Skaličkou šestadvacetiletý řidič motocyklu značky Honda CBR 900 zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a při projíždění pravotočivé zatáčky vyjel do protisměru. Následně sjel do silničního příkopu, kde bočně zachytil o betonové oplocení. Při havárii utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Způsobená škoda na motocyklu je odhadnuta na 80 tisíc korun. Šetřením dopravních policistů bylo zjištěno, že řidič motocyklu nevlastnil řidičské oprávnění pro příslušnou skupinu.
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Ledce - dvě smrtelná zranění

Ledce - dvě smrtelná zranění 

Detailní náhled

Lodín - usmrcen motocyklista

Lodín - usmrcen motocyklista  

Detailní náhled

Předměřice n. L. - vyhasly dva lidské životy

Předměřice n. L. - vyhasly dva lidské ži... 

Detailní náhled

Roudnice - dvě osoby usmrceny

Roudnice - dvě osoby usmrceny 

Detailní náhled

Rusek - Skalička - usmrcen motocyklista

Rusek - Skalička - usmrcen motocyklista 

Detailní náhled

Smiřice - jeden mrtvý a dopravní kolaps

Smiřice - jeden mrtvý a dopravní kolaps 

Detailní náhled

Všestary - usmrcen cyklista

Všestary - usmrcen cyklista 

Detailní náhled

Zachrašťany - usmrcen chodec

Zachrašťany - usmrcen chodec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem