Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ve Varnsdorfu protestovali místní občané

VARNSDORF – organizátor nedovoleného pochodu porušil zákon  

      Do pátečního bezpečnostního opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku ve Varnsdorfu bylo nasazeno celkem 340 policistů. Nikdo při něm nebyl zraněn. Během opatření policisté předvedli a řešili dva muže pro přestupky. Jedním byl organizátor neoznámeného pochodu Lukáš Kohout, který byl řešen pro přestupek proti shromažďovacímu právu. Druhým byl muž, který na veřejnosti manipuloval s plynovou pistolí. Toho policisté řešili pro přestupek podle zákona o zbraních a střelivu – tato střelná zbraň musí být nošena skrytě.
 
      Řádně oznámeného shromáždění na nám. E. Beneše ve |Varnsdorfu se zúčastnilo několik set především místních občanů. Pravicoví extremisté na shromáždění nedorazili. Krátce před 16. hodinou se okolo náměstí shromáždilo zhruba 200 občanů. Přímo na náměstí postávalo asi 10 lidí s organizátorem Lukášem Kohoutem. Ten se rozhodl krátce po zahájení vydat na pochod k Červenému kostelu. To mu ale policisté nedovolili. Lukáš Kohout zákaz nerespektoval a vydal se následován dalšími lidmi na pochod městem k ubytovně Sport. Policisté z pořádkové jednotky postupně přehradili přístupové cesty k ubytovně. Krátce po půl páté byl organizátor neoznámeného pochodu Lukáš Kohout předveden na policii a řešen pro přestupek proti shromažďovacímu právu. Účastníky pochodu zastavili policisté na křižovatce ulic Žitavská – Dělnická. Křižovatka byla zhruba hodinu neprůjezdná.
      Neoznámený pochod, který se konal v rozporu se shromažďovacím zákonem, musel být rozpuštěn. Policisté ale v žádném případě nechtěli a ani nemohli použít násilí. V davu byli děti, ženy i starší lidé, účastníci pochodu nepáchali žádné trestné činy a chovali se nenásilně a vesměs klidně. Násilným chováním vůči místním občanům by policie popřela celé své nynější působení ve Šluknovském výběžku, kde si klade za cíl zklidnit napětí a zvýšit pocit bezpečí místních obyvatel. Nicméně pochod byl v rozporu se zákonem a jeho účastníci blokovali provoz na komunikaci, proto bylo naší povinností ho rozpustit.
      K rozpuštění dav opakovaně vyzval tajemník městského úřadu a později i příslušník Policie ČR – tentokrát byla součástí výzvy k odchodu i výstraha, že pokud lidé neuposlechnou, použije policie donucovací prostředky. Kompletní antikonfliktní tým (14 policistů) trpělivě vysvětloval účastníkům shromáždění, že je nutné místo opustit a co se s nimi bude dít v následujícím čase - policisté dav postupně posunou na chodníky a vytvoří pro něj odchodovou trasu. Skupiny lidí začaly postupně odcházet. Provoz na křižovatce byl obnoven krátce po 18. hodině. Zhruba 50 lidí se pak ještě vydalo k ubytovně TGM. Následovali je policisté z antikonflitního týmu a z pořádkové jednotky, kteří stejně jako u ubytovny Sport, nemohli připustit přímý kontakt s romskými obyvateli ubytovny.
       Během hodiny se lidé postupně rozešli. Krátce před 19. hodinou ještě policisté předvedli ke zjištění totožnosti muže, který na veřejnosti v Kmochově ulici manipuloval s pistolí. Ukázalo se, že jde o plynovou pistoli a byl řešen pro přestupek podle zákona o zbraních a střelivu.
Po 19. hodině byl ve Varnsdorfu klid, ale zhruba 200 policistů ještě situaci ve městě monitorovalo. Kolem 22. hodiny velitel bezpečnostního opatření část sil poslal domů a několik desítek policistů ještě ve Šluknovském výběžku zůstalo. Během noci došlo ve Šluknovském výběžku ke dvěma trestným činům – vloupání do kůlny v Lipové u Šluknova a k rozbití auta zn. BMV ve Varnsdorfu.
 
        V sobotu 3. září bezpečnostní opatření ve Varnsdorfu pokračuje. Do města chtějí dorazit pravicoví extremisté, kteří využívají nespokojenosti místních lidí ke svému zviditelnění.  Žádné další shromáždění však nebylo oznámeno. Pokud se uskuteční, bude radnice i policie postupovat v souladu se shromažďovacím zákonem. Pokud dojde k páchání trestných činů, je policie připravena proti konkrétním pachatelům nekompromisně zasáhnout.  Účastníci tohoto neoznámeného shromáždění se svolávají především prostřednictvím internetu, proto není možné předem stanovit počet lidí, kteří se chystají do Varnsdorfu přijet. Jsme v úzkém kontaktu s policisty ze sousedního Saska. Na příjezdových komunikacích do města směrem z vnitrozemí i od státní hranice budou opět zesílené policejní kontroly.

mjr. Jarmila Hrubešová

3. září 2011

vytisknout  e-mailem