Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Přistiženi při činu

ŠUMPERSKO - Také zlodějům se někdy nedaří... 

Osmadvacetiletý mladík ze Šumperska je důvodně podezřelý ze spáchání trestního činu porušování domovní svobody.

V pátek 14. června 2019 po 23. hodině se nepozorovaně vloudil na pozemek rodinného domu v Novém Malíně, zatímco domácí měli na zahradě rodinnou oslavu. Následně se mu přes zadní vchod podařilo vniknout až do domu. Majitelka však nějaký pohyb u těchto dveří zaregistrovala a požádala manžela, aby se šel podívat, zda děti, které předtím uložili ke spaní, něco nepotřebují. Po příchodu domů majitel uslyšel šramot, který se neozýval z obytné části domu, ale ze sklepních prostor. Společně s dalšími členy rodiny se proto vydali do sklepa a nestačili se divit. V místnosti užívané k uskladnění ovoce, kde předchozí majitelé domu zbudovali zhruba metr a půl hlubokou jímku, která měla sloužit pravděpodobně jako studna a která je z části zaplněna vodou, se pod hladinou snažil ukrýt neznámý muž. To tomto zjištění majitelé muže, který se po svém odhalení pokusil o útěk, zadrželi a ihned zalarmovali policisty.

Po provedení prvotních úkonů skončil nezvaný host v policejní cele. Při dechové zkoušce, které se dobrovolně podrobil, mu policisté naměřili bezmála dvě promile alkoholu v dechu. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži za takové jednání podle trestního zákoníku, mimo jiné, až tříletý trest odnětí svobody.

Šestatřicetiletý muž z Ostravska si vyslechl sdělení podezření ze spáchání trestného činu krádeže. V sobotu 15. června 2019 po čtrnácté hodině byl totiž přistižen ve Velkých Losinách při pokusu krádeže věcí z vozidla odstaveného poblíž areálu tamějšího zámku. Všímavý muž si povšiml jeho podezřelého postávání u vozidla a následně také rozbité skleněné výplně na dveřích u řidiče. Za mužem, který se snažil z místa co nejrychleji zmizet, se ihned rozběhl a do příjezdu policie se mu jej podařilo zadržet. Zloděje k pokusu krádeže nejspíše vedla vidina cenných věcí viditelně ponechaných na sedadle spolujezdce. Zmocnit se jich však nestihl. Přivolaným policistům se muž k pokusu krádeže a rozbití skleněné výplně na vozidle přiznal. Vzhledem k tomu, že není na poli majetkové trestné činnosti žádným nováčkem, hrozí mu nyní podle trestního zákoníku až tříletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
18. června 2019

vytisknout  e-mailem