Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Muž skončil ve vazbě

ŠUMPERSKO - Obviněn byl hned z několika trestných činů. 

Loupež, ublížení na zdraví, výtržnictví, krádež a poškození cizí věci – to je výčet trestných činů, z jejichž spáchání obvinili šumperští kriminalisté 19letého mladíka ze Šumperska. Všech těchto skutků se měl dopustit v poměrně krátkém období, od října loňského roku do začátku toho letošního.

Když se jednoho říjnového večera v alkoholovém opojení procházel ulicemi Šumperku, měl za sebou zanechat spoušť v podobě rozbitého okna u přízemního bytu, které poškodil vhozením kusu betonu a škodu na vstupních dveřích panelového domu, do kterých kopal. V cestě mu zřejmě překážel také betonový odpadkový koš, který měl úmyslně převrátit a poškodit. Tímto jednáním měl způsobit škodu za více než 9 000 Kč. 

Koncem měsíce října měl v Šumperku v sanitním voze jednou ranou pěstí a kousnutím do předloktí napadnout pracovníka Zdravotnické záchranné služby, který byl společně s kolegou vyslán k ošetření jeho úrazu. Způsobené zranění si u záchranáře vyžádalo pracovní neschopnost.

Na svědomí má podle kriminalistů také další násilné jednání, spočívající v loupežném přepadení 59leté ženy, kterou se v předvánočním období snažil připravit o kabelku. K incidentu došlo 22. prosince krátce před sedmou hodinou ráno v Šumperku na ulici M. R. Štefánika, kde měl oběma rukama uchopit kabelku, kterou nesla žena zavěšenou na lokti a vší silou se snažit kabelky zmocnit, a to i přesto, že se žena intenzivně bránila a křičela na něj. Svého lupu se ale nechtěl vzdát, a tak ženu i s kabelkou táhl po kluzkém povrchu silnice asi sedm metrů a svůj útok vzdal až poté, co na něj začala křičet také kolegyně poškozené a vyhrožovat oznámením věci policii.

Ve středu 2. ledna před druhou hodinou v noci probudil obyvatelku domu nacházejícího se v blízkosti prodejny potravin na ulici Jeremenkově v Šumperku hluk připomínající řinčení skla. Z obavy, že se někdo mohl vloupat do prodejny potravin, kontaktovala strážníky městské policie. Ti o této situaci ihned vyrozuměli také policisty. Díky včasnému oznámení se strážníkům v součinnosti s policisty podařilo, nyní již obviněného muže, zadržet přímo v okamžiku, kdy se snažil i s odcizeným zbožím opustit prodejnu otvorem ve výloze, kterou předtím za pomoci betonové dlaždice rozbil. Jak se ukázalo, zájem měl především o alkohol, cigarety a tabák. Z prodejny vynesl zboží za více než 7 000 Kč. Po provedení prvotních úkonů putoval zadržený muž do policejní cely. Následně státní zástupce podal soudci návrh na vzetí obviněného do vazby a ten jeho návrh akceptoval. Obviněnému mladíkovi nyní v případě prokázání viny a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku mimo jiné až desetiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
8. ledna 2019

vytisknout  e-mailem