Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce na Trutnovsku

Spolupráce s KRNAPem, nasazen i vrtulník 

V odpoledních hodinách v pátek 10. července 2009 proběhla jedna z dalších dopravně - bezpečnostních akcí Policie České republiky, policistů Dopravního inspektorátu Trutnov, která byla zaměřena na bezpečnost a plynulost silničního provozu.
Do akce bylo zapojeno na tři desítky policistů, kteří namátkové kontroly prováděli na území katastrů města Trutnov a obcí Svoboda nad Úpou, Horní Maršov a Pec pod Sněžkou. Akce byla výjimečná z toho důvodu, že na pomoc pozemním hlídkám přiletěl i policejní vrtulník, který situaci kontroloval z ptačí perspektivy. Policisté při této akci také spolupracovali s pracovníky Krkonošského národního parku. Hlavním důvodem jsou velmi často páchané přestupky řidičů na území Krkonoš ve chráněných zónách. Řidiči nerespektují zákazy vjezdů a motorovými vozidly devastují přírodu. Policisté ve vrtulníku nejenom, že dokázali ihned odhalit přestupky, ale výbornou spoluprací s pozemními motorizovanými hlídkami okamžitě přestupce zastavili a pokutovali. Obraz snímaný záznamovým zařízením ve vrtulníku byl přenášen na monitor do služebního vozidla policistů dopravního inspektorátu, kteří video, nebo fotografie můžou použít jako důkaz v dalším řízení.
Muži zákona se zaměřili na nejčastěji páchané přestupky v dopravě, mezi které patří nedodržování předepsané rychlosti, předjíždění přes plnou čáru, nepoutání se bezpečnostním pásem a požívaní alkoholických nápojů.
Za necelé čtyři hodiny dopravní policisté zkontrolovali desítky řidičů a odhalili čtyřicet přestupků. Ve třinácti případech účastníci silničního provozu nedodrželi nejvyšší povolenou rychlost. Nejvyšší naměřená hodnota na radaru ukázala 101 km v hodině. Vrtulníkem byli odhaleni tři piráti silnic, kteří nerespektovali plnou dělící čáru a předjížděli v nebezpečném úseku. Deset řidičů nebylo řádně připoutáno bezpečnostním pásem a sedm dalších nemělo na svých automobilech platnou technickou kontrolu. Čtyři občané nerespektovali dopravní značku „stůj dej přednost v jízdě“ a ve třech případech byl provedenou dechovou zkouškou u řidičů odhalen alkohol v dechu. Nejvyšší naměřená hodnota se zastavila na dvou promilích alkoholu.
Nezodpovědným řidičům policisté udělili pokuty v celkové výši 26 tisíc korun.
Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky řešit častými kontrolami a proto podobné akce budou stále probíhat.
Fotogalerie

Co o nás napsali:
nprap. Bc. Jiří Prouza

vytisknout  e-mailem