Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Sobotní shromáždění ve Šluknovském výběžku

ŠLUKNOVSKO – Na sever Čech dorazí i policisté z jiných krajů  

           V pátek 9. a v sobotu 10. září 2011  se ve Varnsdorfu a v Rumburku bude souběžně konat několik shromáždění a pochodů. Informace o chystaných akcích průběžně sbíráme a vyhodnocujeme. Určité obavy panují z řádně oznámeného shromáždění a pochodu členů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti, které se koná v sobotu 10. září v Novém Boru (Liberecký kraj) a dále pak ve Varnsdorfu a Rumburku. Účelem tohoto shromáždění má být „seznámení se současnou vnitropolitickou situací v zemi, bezpečnostní situací ve městě a proti rasovému násilí“. Svolavatel předpokládá účast 200-300 osob. Tohoto shromáždění se zřejmě zúčastní i radikální příznivci strany, proto nejsou vyloučeny střety s policií. K této domněnce nás vedou předchozí zkušenosti z podobných akcí v Ústeckém kraji (Janov, Litvínov, Krupka). Reálně může docházet k narušení veřejného pořádku a k páchání trestných činů zejména s rasovým podtextem. Dojde-li k těmto situacím, jsme připraveni opět proti  pachatelům nekompromisně zakročit.
            Žádáme místní občany, kteří se chtějí shromáždění DSSS zúčastnit, aby účast na něm pečlivě zvážili a nevystavovali se zbytečnému riziku, že mohou být během policejních zákroků proti pravicovým extremistům zraněni. Policie chápe rozhořčení místních občanů ze situace, která ve Šluknovském výběžku dlouhodobě panuje, a rozhodně nechce nijak zasahovat proti pokojným shromážděním místních nespokojených lidí. Jejich nespokojenosti ale využívají pravicoví extremisté ke svému zviditelnění. Pokud během shromáždění dochází k páchání trestných činů a přestupků, je naší povinností zakročit.  
             Na pátek i sobotu chystá Policie ČR bezpečnostní opatření. Na pořádek a klid ve Šluknovském výběžku budou v pátek dohlížet řádově desítky policistů převážně z pořádkové služby. Na sobotu pak chystáme masivnější bezpečnostní opatření, které připravujeme ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje. Máme přislíbeny i posily z jiných krajů. Na veřejný pořádek tak ve všech dotčených městech budou dohlížet stovky policistů. Kromě pořádkových jednotek jsou do těchto opatření zapojeni i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté z obvodních policejních oddělení, cizinecká policie, psovodi a další. Na příjezdových komunikacích do Varnsdorfu a Rumburku budou opět zesílené policejní kontroly. Opět úzce spolupracujeme se Saskou policií.  Už během dneška (čtvrtek 8. září) vyjeli policisté z antikonfliktního týmu do Šluknovského výběžku a informují tam místní etnické Romy o chystaných opatřeních. Cílem bezpečnostních opatření je totiž kromě jiného zabránit případným střetům mezi pravicovými extremisty a místními etnickými Romy.
 
 
Informace pro novináře:
 
      V sobotu 10. září 2011 v 15.00 hodin proběhne ve Varnsdorfu před budovou obvodního policejního oddělení v ulici Havlíčkova č. 2040/9 briefing s veliteli bezpečnostního opatření. Před tímto briefingem rozdáme přítomným novinářům akreditační kartičky, které by měly pomoci ke snazšímu rozpoznání novinářů zasahujícími policisty. Novináře zároveň žádáme, aby v zájmu vlastní bezpečnosti měli během bezpečnostního opatření oblečeny reflexní vesty. Pokud budou během silničních kontrol zajištěny nějaké předměty, které by mohly během shromáždění posloužit jako zbraně, pozveme akreditované novináře na místo, kde tyto zbraně shromáždíme.
 
       Akreditační kartičku je možné získat už v pátek 9. září po 15. hodině na policejním oddělení ve Varnsdorfu(ul. Havlíčkova 2040/9). Karty vám budou vydány po ověření totožnosti a příslušnosti k informačnímu médiu podle občanského a novinářského průkazu.
 
 
Informace k průběhu bezpečnostního opatření ve Šluknovském výběžku můžete průběžně získávat od mjr. Jarmily Hrubešové na mobilním telefonu 724 250 920  nebo v pátek a v sobotu cca od 14. hodin osobně na zmíněném policejní oddělení
 
 
 
Informace k situaci na Novoborsku poskytuje mjr. Vlasta Suchánková z KŘP Libereckého kraje na tel. čísle 724 189 071
 
Informace o situaci v Krupce na Teplicku (shromáždění DSSS) poskytuje nprap. Daniel Vítek  na tel. čísle 724 345 871
 
 
mjr. Jarmila Hrubešová
 
8. září 2011

vytisknout  e-mailem