Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Před odjezdem na dovolenou

Prevence se musí vyplatit 

zabezpečení bytuzabezpečení bytu
Blíží se konec měsíce června a velká většina z nás se již těší na zaslouženou dovolenou, kterou občané prožijí na březích vodních ploch či v horských střediscích. Ulice našich měst i obcí se „vylidní“, a naše byty a nemovitosti zůstanou několik dnů či týdnů opuštěné. V tomto období každoročně dochází k mnoha násilným vniknutím do obydlí. Zloději si nejprve otipují byt, ve kterém se již delší dobu nikdo nezdržuje, a poté dochází k vloupání.
Ve velké většině případů se jedná o krádeže vloupáním do bytů v panelových zástavbách, ale i do rodinných domů. Zloději se zaměřují na vše, co jim přijde pod ruku. Mezi nejčastěji odcizené věci patří finanční hotovost, starožitnosti, šperky, fotoaparáty, elektronika, platební karty a jiné cennosti. Nenechme si proto tyto „vysněné“ dny pokazit svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
Z tohoto důvodu Policie České republiky radí všem občanům, aby před svým odjezdem řádně zajistili okna a dveře svých příbytků. Pootevřené okno, které majitel zapomněl před svým odjezdem zavřít, je pro náhodného lapku velký lákadlem. Velkým přínosem je v uvedených případech pomoc souseda, kterému můžeme plně důvěřovat. Člověk, který nám v bytu zalije květiny, čas od času rozsvítí a provede kontrolu, je velkým pomocníkem. 
 
 Co by v každém případě měli majitelé nemovitostí před odjezdem na dovolenou udělat:
 
-         nezapomeňte uzavřít okna a dveře
 
-         v okolí rodinných domů nenechávejte žádné předměty, kterými můžete usnadnit pachateli vloupání do objektu /páčidla, trubky, šroubováky/

-         každou větší finanční hotovost si před odjezdem na dovolenou uložte ve finančním ústavu

-         šperky a jiné cennosti by měly být uloženy alespoň v trezoru či bezpečnostní schránce 

Každý majitel nemovitosti by měl zvážit, zdali by se mu nevyplatila instalace elektronického zabezpečovacího zařízení. Nadstandardní zabezpečení objektu by mělo pachateli jeho úmysl ztížit nebo od vloupání zcela odradit. Žádný objekt nelze zabezpečit na sto procent, ale pomocí různých zabezpečovacích zařízení můžete riziko vykradení podstatně snížit. 

Co dělat, když už k násilnému vniknutí do objektu dojde

-         ihned zavolejte Policii České republiky, nejlépe linku 158

-         do objektu nevcházejte a neuklízejte, vyčkejte až do příjezdu policejní hlídky, mohli byste znehodnotit stopy

-         s předměty nemanipulujte /znehodnocení otisků prstů/

-        proti případnému pachateli nezakročujte, mohlo by dojít k ohrožení vašeho života a zdraví /je lepší si zapamatovat popis pachatele či registrační značku vozidla, se kterým zloděj odjíždí/

158158
Policisté tímto rovněž žádají širokou veřejnost, aby v případě zaznamenání jakéhokoli pohybu neznámých osob v okolí rodinných domů či na chodbách v panelových domech, či podezřelého hluku, který může připomínat páčení, ihned kontaktovali linku 158 nebo místně příslušné policejní oddělení.

Jestliže se stanete svědkem či obětí jakéhokoli protiprávního jednání, volejte ihned na bezplatnou telefonní linku 158. Policie České republiky v Trutnově přeje všem slušným občanům příjemně prožitou dovolenou.
nprap. Udo Ertner
15. 6. 2011

vytisknout  e-mailem