Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvodníci na sociálních sítích

ŠUMPERSKO - Opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi. 

Policisté na Šumpersku se zabývají dalším případem podvodného jednání. Obrátila se na ně 37letá žena, která se snažila najít spřízněnou duši na jedné z internetových seznamek.

Zhruba před tři čtvrtě rokem si začala psát s mužem, který jí o sobě prozradil, že je americký voják (s českými kořeny) nacházející se momentálně na vojenské misi v Saudské Arábii. Postupem času si žena k neznámému pisateli vybudovala citový vztah a dokonce si s ním vyměnila také několik intimních fotografií.

Během komunikace se mu žena mimo jiné svěřila s tím, že má problémy se svým vozidlem. Pisatel jí nabídl pomoc spočívající ve zprostředkování nákupu náhradních dílů na opravu jejího vozidla, což žena uvítala. Při dodání zásilky ale vyvstaly komplikace. Zásilka měla být zadržena tureckou ambasádou a žena byla prostřednictvím e-mailové komunikace opakovaně vyzvána k zaplacení cla. Na tyto výzvy poškozená reagovala a na účty vedené v zahraničí postupně poukázala částku přes 90 000 Kč. Do současné doby však žádnou zásilku neobdržela, ba naopak je ještě dále vydírána ze strany svého „virtuálního přítele“, který se pod pohrůžkou zveřejnění jejích intimních fotografií na internetu domáhá zaslání dalších peněz.

Nejen v této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.

  • Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu.
  • Dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí.
  • Podvodníci se často schovávají za identitou vzdělaného člověka (lékaře, právníka, vojáka) a dobře vědí, jak citlivě zapůsobit zejména na osamělé osoby. Bývají bez závazků (jsou rozvedení nebo vdovci) a touží po vážném a harmonickém vztahu. Navíc předstírají velký zájem o vaše soukromí.
  • Po určité době přicházejí se svými požadavky, a to například formou finanční pomoci na proclení balíčku, lékařské ošetření, investice do podnikání apod.

Proto neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Zároveň s nikým nesdílejte vaše intimní fotografie, později mohou být zneužity k vydírání. Jediným cílem pachatelů takovýchto skutků je totiž vylákání peněz, přičemž ve většině případů se jedná o nezanedbatelné částky. Vaše soukromí a starosti jsou těmto lidem lhostejné.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
28. srpna 2019

vytisknout  e-mailem