Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistické údaje dopravních nehod ÚO Tachov

TACHOVSKO - Porovnání počtu dopravních nehod za I. pololetí loňského a letošního roku. Počet kolizí klesl, zvýšil se ale počet lehce zraněných. 

     Dopravní policisté za první pololetí letošního roku evidují celkem 144 dopravních nehod, při kterých bylo 66 osob zraněno lehce, 4 osoby zraněny těžce a 3 osoby byly usmrceny. Pokud porovnáme celkový počet nehod za stejné období loňského roku, můžeme konstatovat, že se jedná o pokles, neboť za první pololetí roku 2012 policisté evidovali o 7 nehod více. Nárůst je však zaznamenán u lehce zraněných a usmrcených osob. V loňském roce policisté evidovali lehce zraněných 53, tedy o 13 méně než letos, a usmrceny byly 2 osoby, tedy o 1 více než tento rok. U těžce zraněných je počet stejný.
     Celková škoda dosáhla téměř 12,5 miliónu korun. V tomto případě je to téměř o 800 tisíc korun méně než v roce 2012.
     Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 131. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 6 nehod, chodci v prvním pololetí nebyli viníky ani jedné dopravní nehody.
     Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod v 8 případech, což je o dva více než ve stejném období loňského roku.  
     Požití alkoholu ze strany řidiče – viníka bylo při dopravních nehodách zjištěno v 16 případech, což je o 1 méně než za uvedené období loňského roku.  
     Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou již tradičně: způsob jízdy (66 případů), nepřiměřená rychlost (55 případů) a nedání přednosti v jízdě (11 případů).
     V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Tachovsku lze konstatovat, že z celkového počtu 144 dopravních nehod se jich 71 stalo v obci, zbylých 73 nehod policisté evidují mimo obec. K největšímu počtu nehod dochází na silnicích druhých tříd, kde jich policisté za první pololetí letošního roku evidují 68. Na silnicích třetích tříd jich evidují 30 a na místních komunikacích, což jsou komunikace ve městech a obcích, evidují policisté 35 dopravních nehod. Naopak nejméně dopravních nehod zaznamenali policisté na silnici 1. třídy, což je komunikace vedoucí přes Chodovou Planou na Novou Hospodu, a to 7 nehod. Jedná se sice o nejmenší počet nehod, jejich následky jsou však většinou závažné, neboť se z větší části jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy nebo nedání přednosti v jízdě.
     V souvislosti s letním obdobím, kdy dochází ke zvýšení provozu na komunikacích, řidiče žádáme, aby dodržovali předpisy a byli k ostatním řidičům a dalším účastníkům silničního provozu ohleduplní.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
30. 7. 2013
 

vytisknout  e-mailem