Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Parťák "za všechny prachy"

ŠUMPERSKO - Ze spáchání trestného činu podvodu obvinili kriminalisté jednatřicetiletého muže z Bruntálska, který se měl obohacovat na úkor svého nového parťáka, jemuž předtím sám zprostředkoval práci v zahraničí. 

Začátkem loňského roku odpověděl 39letý muž ze Šumperska na inzerát, ve kterém inzerující hledal „parťáka“ na sezónní práce v Rakousku.

Vzhledem k tomu, že poškozený nedisponoval dostatečnými znalostmi německého jazyka, využil nabídky svého nového parťáka, který se měl postarat o veškeré administrativní náležitosti spojené se sjednáním pracovního poměru v zahraničí.

Ten měl však zneužít důvěřivosti poškozeného a nechat si mzdu, kterou zaměstnavatel v období od května do prosince loňského roku poškozenému vyplácel, zasílat na účet svého otce, kterým volně disponoval.

Na účet svého nového parťáka měl následně zasílat výplatu ve zhruba poloviční výši a za uvedené období jej připravit o více než čtvrt milionu korun. Výši mzdy pak deklaroval padělanými výplatními páskami.

Že něco není v pořádku, si poškozený uvědomil po rozhovoru s dalším spolupracovníkem, který si pochvaloval výši prosincové výplaty. Následně se poškozený obrátil přímo na firmu a nekalé praktiky jeho parťáka tak vyšly najevo.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému mimo jiné až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
31. října 2019

vytisknout  e-mailem