Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nebezpečí kyberšikany

Besedy pro středoškoláky 

Pro nejmladší studenty Gymnázia v Hořicích se uskutečnila ve středu 23. února přednáška o nebezpečí virtuální komunikace. V průběhu dopoledne se v posluchárně vystřídaly postupně nejnižší ročníky, kdy věkové složení posluchačů je právě v kategorii nejohroženějších uživatelů moderních komunikačních prostředků.

Pracovník Preventivně informační skupiny Jičín jim vysvětlil zásadní rozdíly mezi šikanou a kyberšikanou. Při výkladu využil i preventivní film, ve kterém studenti viděli možná rizika při navazování kontaktu pomocí mobilního telefonu a internetu. Seznámil je také s výsledky provedeného aktuálního výzkumu v rámci projektu „E-bezpečí“, jehož realizátorem je Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřil na zkušenosti respondentů s touto problematikou.

Z některých čísel je jasně patrné, že si děti, i přes prováděnou osvětu, vůbec nepřipouštějí možná nebezpečí. Tak například téměř dvacet procent dotázaných by nikomu nesdělilo, že jde na osobní schůzku s neznámým člověkem z internetu a přes čtyřicet procent přiznalo, že vyzkoušeno některý ze sledovaných projevů kiberšikany. Pozitivní nebyly ani výsledky dalších zjištění, která se týkala zejména ochoty zveřejňovat nebo sdělovat takové informace, podle kterých je možné dítě vysledovat v reálném životě.

V průběhu setkání studenty zaujaly i preventivní letáky a plakáty, které jim poskytly další užitečné rady a informace. Závěrečná diskuze a dotazy jen potvrdily, že se skutečně jedná o velmi aktuální otázky dnešní doby.

 

Více informací na: www.seznamsebezpecne.cz
                                 www.e-bezpeci.cz
Partneři: http://www.kr-kralovehradecky.cz/


por. Bc. Petr Janda
23. 02. 2011

vytisknout  e-mailem