Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 4 osob v případu EDBUSY

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech obvinili čtyři muže ze zločinu podílnictví, který souvisí s podnikatelskou činností obchodní společnosti Edbusy a.s. Při realizaci případu navíc došlo ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci k zajištění majetku v hodnotě cca 20 milionů korun (převážně nemovitostí) jako výnosu z trestné činnosti. 

Podle závěrů kriminalistů měly obviněné osoby od poloviny roku 2008 po vzájemné dohodě převzít řídící pravomoci této akciové společnosti a tak získat přístupy k již shromážděným finančním prostředkům. Následně tato čtveřice mužů měla iniciovat vznik  smlouvy mezi spol. Edbusy a.s. a další obchodní společnosti se sídlem v Londýně, týkající se ověřování klientů spol. Edbusy, kterým měly být poskytnuty půjčky. Přestože k žádným prokazatelným plněním smlouvy nemělo docházet, londýnské společnosti bylo bankovními transakcemi převedeno cca 4,3 milionu Euro.
 
Koncem roku 2008 byli vzati do vazby statutární zástupci spol. Edbusy a.s. a současně došlo k zajištění finančních prostředků na bankovním účtu této společnosti. Obviněné osoby poté měly začít připravovat vyvedení takto zajištěných finančních prostředků tím způsobem, že londýnská obchodní společnost uplatnila pohledávku ve výši cca 3,7 milionu Euro za neuhrazené služby. Následovalo rozhodčí řízení ve Spolkové republice Německo, které skončilo ve prospěch britské společnosti. Ta v roce 2009 pohledávku prodala obchodní společnosti se sídlem na Sychelách.  Po několika měsících došlo k dalšímu prodeji pohledávky jiné britské obchodní společnosti. Ta následně v České republice v rámci exekučního řízení dosáhla výplaty cca 93,6 milionu korun. Nutno dodat, že obě britské obchodní společnosti měly být podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV ovládané obviněnými osobami, kdy vznik pohledávky, arbitrážní řízení i následný převod na další subjekty mělo být čistě formální, s cílem legalizovat vyvedení finančních prostředků z bankovního účtu spol. Edbusy a.s.
 
Svým jednáním se obvinění měli obohatit o cca 204 milionů korun. Jeden z obviněných mužů se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost, další muž byl vzat do vazby a zbylí dva obvinění jsou stíháni na svobodě. V případě pravomocného rozsudku všem hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.
 
Ve věci společnosti Edbusy a.s. byli již v červenci loňského roku pravomocně odsouzeni Vrchním soudem v Olomouci dva muži pro trestný čin podvodu a trestný čin neoprávněného podnikání k nepodmíněným trestům odnětí svobody v trvání 8,5 resp. 8 let. Svým jednáním, které se týkalo zprostředkování finančních produktů s názvy „Schopná půjčka“ a „Rentiér-PIL“, měli podle rozsudku vylákat od poškozených cca 553 milionů korun. Tímto případem se rovněž zabýval náš útvar. 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
29. ledna 2013

vytisknout  e-mailem